Ons stemadvies: GA STEMMEN!

Wat je ook mag gaan stemmen: GA STEMMEN!

Vandaag zijn de Europese verkiezingen. Natuurlijk kun je niet op Helder Helmond stemmen vandaag.

Wat je ook mag gaan stemmen: GA STEMMEN!

Weet je nog niet wat je gaat stemmen? Klik hier om naar de stemwijzer te gaan.

Drakenbootfestival gaat door. Harde werken Helder Helmond beloond!

Het Drakenbootfestival gaat alsnog door. Na gesprekken met het stadsbestuur kan de organisatie toch weer terecht op de oude, vertrouwde plek langs het kanaal. En dat scheelt in de kosten. Het harde werken van Helder Helmond heeft dus toch tot resultaat geleid.

Update en filmpje: pand ameidestraat

Helder Helmond heeft afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering nog aandacht gevraagd voor het pand in de Ameidestraat. De wethouder heeft beloofd dat er een brief vanuit het college en raad wordt verstuurd. Zie hieronder onze bijdrage in de raad.

AP.3.Ingekomen stukken etc.
Voorzitter.
Van brief 04 van Erfgoedvereniging Bond Heemschut mbt ‘sloop pand Ameidestraat 3’ wordt voorgesteld deze  voor kennis geving aan te nemen. Maar in deze brief wordt toch nadrukkelijk bezwaar aangetekend tegen de verleende sloopvergunning en aangedrongen op heroverweging van het besluit. Dat vraagt volgens Helder Helmond om een reactie! Wij vinden dan ook dat er een brief moet worden geschreven aan de Bond Heemschut, een zeer respectabele landelijke erfgoedorganisatie. Overigens heeft inmiddels WEL uitgevoerd historisch onderzoek uitgewezen dat de gevel WEL van groot belang is! Immers is deze al gebouwd circa 1890, daarmee meer dan 125 jaar oud, en met vooropgezette bedoeling in een voor helmond unieke Barok-stijl van de zeer gewaardeerde Helmondse architect Lambert de Vries van wiens hand ook het grootste deel van de Oranjebuurt, Julianalaan en omgeving tot en met omgeving Mauritslaan is.

Lijstduwer Roel Hansen aan de slag in oude mariaschool

Atelier en expositieruimte in Mariaschool Helmond

HELMOND – De oude Mariaschool in Helmond heeft een nieuwe bestemming. Lijstenmaker Roel Hanssen gaat het karakteristieke pand betrekken en heeft grootse plannen.

Over een halfjaar moeten de deuren van de Mariaschool eindelijk weer opengaan. Roel Hanssen kan niet wachten om aan de slag te gaan in het monumentale pand aan de Kromme Steenweg,  dat dreigde te  verdwijnen.  De gemeente Helmond was voornemens om de voormalige basisschool te slopen om zo meer ruimte te creëren voor het vernieuwde theater Speelhuis. Daar stak de politiek een stokje voor.

Tal van partijen hadden interesse om ‘de voorbouw’ van de Mariaschool te kopen voor 155.000 euro. De verkoop liep via een zogenaamde tenderprocedure; geïnteresseerden konden zich met een creatief plan melden bij de gemeente Helmond. ,,Onlangs kwam het bericht dat de keuze op mij is gevallen”, legt lijstenmaker Hanssen uit, die een van de veertien bedrijven was. ,,Ik ben er geweldig blij mee. Al is het maar bij één glaasje champagne gebleven, omdat ik aan de antibiotica zat. De koopcontracten worden binnenkort getekend en dan kan ik binnen in het gebouw aan de slag. Maar allereerst wordt de gevel gerestaureerd.”

Het Speelhuis

Hanssen richt in de Mariaschool een expositieruimte en atelier in. De bedoeling is dat het een grote ruimte wordt, zodat bezoekers ook de ambacht van het lijsten maken kunnen ‘ervaren’. Hanssen gaat verschillende kunstenaars uitnodigen om te komen exposeren en wil nauw samenwerken met Het Speelhuis. Ook is hij van plan vanuit zijn nieuwe hoofdkwartier hoogwaardige lijsten te verkopen aan kunstliefhebbers.

De oud-stadsprins wil het plein en de historische gevel bovendien op een speciale manier laten belichten. ,,Als mensen ’s avonds het theater verlaten, dan moeten ze nog steeds iets te zien hebben. Een mooie galerie sluit daar dan perfect bij aan. En dat hoop ik met de openingstijden ook te doen.”

Roel Hanssen was eerder eigenaar van kunstenaarsbenodigdhedenwinkel Foederer, dat deze maand na tachtig jaar voorgoed de deuren zal sluiten. Dertien jaar geleden verkocht Hanssen die winkel om zich meer toe te gaan leggen op het maken van lijsten. De zaak van Hanssen aan de Marshallstraat in Helmond gaat verdwijnen. De buurman op het industrieterrein, slotenmaker Van der Aa, kan daardoor uitbreiden.

Podiumbijeenkomst Omgevingswet

Onze Raadsleden kregen vanavond uitleg over de nieuwe omgevingswet. Met de Omgevingswet wil de overheid de regels voor ruimtelijke ontwikkeling vereenvoudigen en samenvoegen. Zodat het straks bijvoorbeeld makkelijker is om bouwprojecten te starten. De Crisis- en herstelwet (Chw) maakt dit nu al mogelijk, bijvoorbeeld door bestaande regels aan te passen. Naar verwachting treedt de Omgevingswet in 2021 in werking.

Uitvaart Anne Caris

Beste volgers, leden en iedereen die Anne Caris op welke wijze gekend heeft.

Vanmorgen hebben wij van Anne afscheid moeten nemen.
Een waardig afscheid, een leegte voor familie,vrienden en kennissen die niet te bevatten is.
Wij zullen haar altijd in ons hart dragen. Een lege stoel in onze fractiekamer, de jaarlijkse BBQ, Nieuwjaarsrecepties en vele andere activiteiten die zij met heel veel plezier regelde, zullen de herinneringen blijven aan Anne een bevlogen vrouw. Een vrouw die voor iedereen klaar stond en het goede uit de mens wist te halen.
Anne zal binnen onze vereniging een gedenkplaats krijgen in onze fractiekamer. De plaats waar ze met volle overgave haar werkzaamheden op haar eigenwijze manier bestierde.

Anne rust zacht❤️