post

Oppositie-partijen vragen om openheid Braakdossier!

3 juni is er een extra raadsbijeenkomst omtrent de uitkomst mediationtraject rondom BSC De Braak. Om een goed debat te voeren moeten de feiten boven water komen. Daarom heeft Helder Helmond samen met de andere niet-coalitiepartijen aan het college verzocht om alle relavante stukken die betrekking hebben op het proces van de afgelopen jaren ter beschikking te stellen aan de gemeenteraad. De stukken dienen 48 uur voor aanvang van de gemeenteraadsvergadering openbaar gemaakt te worden. Als partij willen we ook niet oordelen voordat we antwoorden op al onze vragen hebben. Wordt vervolgd!

Klik hier om naar het artikel te gaan van het ed met reacties van de verschillende politieke partijen.

post

Column Martijn Rieter: Meer betalen voor minder afvalservice?

Meer betalen voor minder afvalservice? Dat vraagt raadslid Martijn Rieter zich af in zijn nieuwste column. Helmond is o.a. voornemens om minder service te bieden door het invoeren van een prijsprikkel (betalen per volume of aanbod container) en het verlagen van de inzamelfrequentie van restafval. Helder Helmond maakt zich zorgen over deze aanpak en denkt dat het aantal dumpingen en bijplaatsingen flink zal toenemen. Deze afvaldumpingen brengen vele kosten met zich mee. Daarom zoeken we naar oplossingen die niet belastend zijn voor de inwoners. Nu overhaast een trendbreuk toepassen is voor ons geen must. Iedere 6 weken schrijft Martijn Rieter een column voor De Weblog van Helmond en weekkrant De Loop. Klik hier om zijn volledige column te lezen. We zijn als Helder Helmond natuurlijk benieuwd wat u van deze column vindt. Laat een reactie achter via de Weblog van Helmond.

column, meer of minder afvalservice-geconverteerd
post

Meer afvaldumpingen tijdens coronacrisis!

De gemeente Helmond ziet een verdubbeling van het aantal afvaldumpingen. Waren er 0-2 dumpingen van afval per dag, nu is dat 3-5 per dag. Dat is volgens Helmond niet enkel het gevolg van de tijdelijke sluiting of de aangepaste openstelling van de milieustraat.

De gemeentelijke milieustraat was begin april voor een korte periode gesloten. Aanleiding was de grote drukte. Door aanpassingen en een afsprakensysteem zijn de wachtrijen aan de poort sterk afgenomen. Burgemeester en wethouders reageerden hiermee op vragen van raadslid Alexandra Koolen Zij stelde schriftelijke vragen over het dumpen van afval de laatste tijd in de bossen en in de omgeving. De gemeente ziet inderdaad meer zogenaamde bij plaatsingen naast containers en verzamelhokken. Omdat er in huishoudens tijdens de coronacrisis meer afval vrijkomt, wordt er meer afval weggebracht. Eventuele storingen of volle containers leiden dan op sommige locaties tot bij plaatsingen.

Meldingen
Bij een melding van een afvaldumping proberen handhavers altijd om iemand op heterdaad te betrappen of te achterhalen wie het afval gedumpt heeft. Dat lukt niet altijd, maar lukt dat wel dan krijgt diegene een boete en draait deze op voor de opruimkosten. Helmond streeft er naar om afvaldumpingen en bij plaatsingen binnen 1 tot uiterlijk 2 werkdagen op te ruimen en storingen aan verzamelvoorzieningen zo spoedig mogelijk te herstellen. “We vragen onze  inwoners om afvaldumpingen direct bij de gemeente te blijven melden. Meldingen komen direct bij betrokken medewerkers en Blink terecht.

Koolen noemt het bestaan van de De Buitenbeter-app waarop je melding kunt doen van afvaldumping. Volgens de gemeente sluit die app niet automatisch aan op het eigen systeem, waardoor er vertragingen ontstaan. Er wordt gekeken hoe de systemen beter op elkaar aansluiten. Meldingen kunnen het beste via de website van Helmond of tijdens kantoortijden via 14 0492 gedaan worden. Lees hieronder de volledige beantwoording terug.

VA 18 Helder Helmond Afvaldumpingen
post

Geen Drakenbootfestival dit jaar in Helmond!

Afgelopen woensdag zijn de richtlijnen voor evenementen verlengd tot 1 september en is de verwachting uitgesproken dat ook daarna de 1,5 meter samenleving deels nog in stand zal blijven. Het bestuur van het Drakenbootfestival heeft daarom besloten om het Drakenbootfestival door te schuiven naar het volgende jaar. Er zijn teveel onzekerheden en risico’s om in het najaar een veilig en verantwoord Drakenbootfestival te organiseren. Ook voor dit jaar hadden we ons als Helder Helmond ingeschreven. Natuurlijk erg jammer dat het niet doorgaat, maar we begrijpen het standpunt van het bestuur. Volgend jaar zal het Drakenbootfestival gehouden worden in het weekend van 4 tot 6 juni. Zet deze datum in jullie agenda want volgend jaar zijn we weer van de partij zijn!

post

Column Louis van de Werff: Polariseren of binair?

Polariseren of binair?, dat vroeg Louis van de Werff zich af na zijn eerste periode als burgercommissielid van Helder Helmond. Hij is erg geschrokken van het polariserend gedrag van het college en legt uit waarom. Lees onderin zijn volledige column terug. Louis schrijft regelmatig columns voor de Gazet, het nieuwsblad voor Dierdonk. We zijn als Helder Helmond natuurlijk benieuwd naar uw mening. Laat onderin een reactie achter!

column, louis van de werff, Polariseren of binair-geconverteerd (1)
post

Dodenherdenking 4 mei

Op een andere manier dan we gewend zijn herdenken we vandaag samen alle Helmondse oorlogsslachtoffers. Omdat we niet samen mogen komen, is er dit jaar geen herdenking in het Hortensiapark. Dat is treurig omdat juist onze dodenherdenking bij de gedachteniskapel kracht en bezinning biedt. Kracht en bezinning die zeker in deze moeilijke periode zo waardevol zijn. Maar het is nodig, omdat we alleen door het naleven van de landelijke richtlijnen het coronavirus kunnen verslaan. Na de toespraak van onze Koning Willem Alexander zal onze Helmondse herdenking via social media worden verspreid. We wensen u veel kracht en verbondenheid.

post

Hou vol Helmond!

Het is stil in Helmond. De terrasjes op het Havenplein zijn leeg. De Cacaofabriek, het Speelhuis, het kasteel, de bibliotheek, het kunstkwartier. Allemaal zijn ze dicht. De hele zomer geen evenementen, zoals de kasteeltuinconcerten. Het voetbalseizoen op de Braak is eerder beëindigd. Dit allemaal met grote gevolgen voor de levendigheid in onze stad. De stad heeft het zwaar. En dat doet pijn. Het zijn tijden waarin we elkaar missen en we toch schouder aan schouder willen staan. De meeste Helmonders houden zich gelukkig goed aan de crisismaatregelen. Nu we een aantal weken achter de rug hebben, is het verleidelijk om de teugels een beetje te laten vieren. Maar houdt ook de komende tijd anderhalve meter afstand. Hou vol Helmond!