Stefanie Brugmans – Aarts groeide op in Helmond-West, woont inmiddels in de binnenstad, maar kent de wijk nog altijd goed.
,,Ik schrik van de manier waarop dit nieuws wordt gebracht. Het geeft volgens mij ook een vertekend beeld van de werkelijkheid“, zegt het raadslid van Helder Helmond. ,,Volgens mij ligt het helemaal niet aan de jongeren of de gezinnen die er wonen, maar meer aan de kansen die wijkbewoners hebben gehad.”
Brugmans-Aarts vindt dat woningbouwverenigingen, de gemeente en ‘andere professionals’ in het verleden beter hun huiswerk hadden moeten doen en heeft hier dan ook vragen over gesteld aan het college:
Graag verneem ik van het college of er wellicht opheldering gegeven kan worden omtrent dit ‘gegoochel’ met de cijfers?
Welke strategie wil het college in gaan zetten om aanspraak te gaan maken op het geld dat door het ministerie van Justitie en Veiligheid beschikbaar wordt gesteld voor ‘de aanpak van (georganiseerde en ondermijnende) jeugdcriminaliteit?
Hoe ziet de aanpak er op dit moment uit die ervoor moet zorgen dat er ‘een betere verbinding gelegd wordt tussen de losse interventies en de concrete hulp aan specifieke mensen’ (aldus zo aangegeven door een woordvoerder van de gemeente Helmond)
Hoe succesvol vindt de gemeente op dit moment deze nieuwe aanpak?
Wat vindt het college van de gestelde ‘losse interventies’ Verlengde Schooldag, het project Achter de Voordeur en het jongeren- en opbouwwerk’? (graag toelichting op de sterke en zwakke punten van deze 3 interventies)
Acht de gemeente het project STORM dat aangehaald wordt in het ambitieakkoord als afdoende passend bij de geschetste problematiek?
Op de site van ‘zichtopondermijning.nl’ staat een overzicht van waaruit de analyse is opgemaakt c.q. welke kenmerken er allemaal zijn meegenomen om tot de gestelde conclusie te komen.
Onderwijs is een invalshoek, die ook aangehaald wordt in het ambitieakkoord, om jongeren te ondersteunen. Maar wat wil de gemeente gaan doen omtrent huisvesting, sociaal economische status (van het gezin) en overlast?
En dan niet alleen in Helmond West, maar voor alle wijken in Helmond?
Wat gaat nu concreet het plan zijn om de geschetste cijfers van 1260 risicojongeren binnen Helmond naar beneden bij te stellen de komende jaren?
Op de site staat vermeldt dat de onderzochte groep een leeftijd kent van 8-23 jaar. Hiermee lijken ze te suggereren dat kinderen al op hele jonge leeftijd aan allerlei “risico’s” worden blootgesteld om later een ‘criminele carrière’ te gaan ontplooien.
In hoeverre deelt het college deze mening?
En mocht ze deze mening delen, wat gaat het college dan inzetten ter preventie voor juist de hele jonge kinderen?
Hoe kijkt het college aan tegen het beeld dat hiermee wordt geschetst van Helmond West in het bijzonder en de gemeente Helmond in zijn algemeenheid?
De Gemeente Helmond en verantwoordelijk wethouder Mevr Dortmans (GroenLinks) waren niet bereikbaar voor een reactie aan het Eindhovens Dagblad. Al met al lijkt de integrale samenwerking tussen het sociaal domein & handhaving nog niet het gewenst effect te hebben gehad. Met alleen maar overleggen en praten komen we er niet.