De fractie van Helder Helmond gooide er op hun website nog maar een poll tegenaan. De stelling: ‘De karakteristieke geval aan de Ameidestraat moet worden behouden!’ De grote meerderheid van de reageerders was het eens met dat standpunt. De lokale partij diende onlangs ook al een motie in om de sloop te voorkomen van de gevel, die ongeveer honderd jaar oud is. De motie werd unaniem aangenomen in de raad. En ook op sociale media en fora gaat het al enige tijd los. De toon? ‘Of ze nu helemaal gek zijn geworden in het stadhuis? Er is al zoveel gesloopt in de stad!’
Onrechtmatig
De gevel, die onderdeel uitmaakt van de voormalige meubelwinkel Dirks, heeft geen monumentale status. Wethouder Gaby van den Waardenburg staat mede daardoor met de rug tegen de muur. ,,De kans is klein dat we het geveltje kunnen behouden”, vertelde ze eerder in de raad. De verleende omgevingsvergunning kan niet worden ingetrokken. ,,Dat zou echt onrechtmatig zijn. Dus het besluit kan niet worden teruggedraaid”, legde Van den Waardenburg uit. Wel beloofde ze om opnieuw met de projectontwikkelaar rond de tafel te gaan.
Het pand werd twee jaar geleden aangekocht door drie Helmondse beleggers. Na sloop en nieuwbouw verhuren zij het complex straks aan Acuut Zorg. In totaal moeten er 22 super-de-luxe appartementen voor ouderen verrijzen op de hoek van de Ameidestraat en de Zuid Koninginnewal. De huidige huurder, vintagewinkel De Groene Panter, verhuist volgende week naar de Elzas Passage. ,,Tsja, wij wisten natuurlijk dat we hier tijdelijk zouden zitten”, zegt Roswitha van Heugten in haar winkel. ,,Ik vind het persoonlijk wel een mooi geveltje. Maar ik heb er als niet-Helmondse misschien een minder sterke band mee dan anderen.”
Doodzonde
Dat geldt niet voor de passanten die we willekeurig aanschieten in de Ameidestraat. De reacties komen vanzelf. Hans Seijkens, Helmonder in hart en nieren, die vindt er bijvoorbeeld wel wat van. Terwijl hij bewonderend naar het pand staat te kijken, brandt hij los. ,,Wat willen we hier nou in de stad? Ik lees in de krant dat we steeds meer toeristen willen trekken. Nou, waarom ga je dit soort gevels slopen? Daar kan ik met m’n hoofd niet bij”, zegt Seijkens (62). ,,Het is ook wel makkelijk om je best níet te doen voor zo’n monumentale status. Dan kun je het ook wat gemakkelijker afbreken hè. Doodzonde.”
Sloopmelding
Ook de jonge Laura, die met haar vader Jeroen Schoonen door de stad slentert, snapt niet waarom het geveltje moet verdwijnen. Oorspronkelijk komen ze uit Bergen op Zoom, maar ze wonen al meer dan tien jaar met plezier in Helmond. ,,Om eerlijk te zijn, kijk ik er nu pas goed naar. Ik vind het mooi. Het is toch jammer als zoiets wordt gesloopt”, zegt Laura. Vader Jeroen vult aan: ,,Een ding is zeker, wanneer je iets afbreekt, krijg je het nooit meer terug.”
Het is nog onduidelijk wanneer er daadwerkelijk wordt gestart met de sloop van het pand. De zogeheten sloopmelding is inmiddels wel al aangevraagd bij de gemeente.