37. Jan de Kloe

37. Jan de Kloe

Hallo mijn naam is Jan de Kloe, ik ben 46 jaar, zelfstandig ondernemer en Beelddenker. Ik ben geboren in Brakel, een klein dorp en een voormalig heerlijkheid in de Gemeente Zaltbommel, provincie Gelderland. Op zeer jonge leeftijd verhuisde ik met mijn ouders naar een nabij gelegen dorp Gameren waar zowel mijn ouders als mijn grootouders een tuinderij* hadden. Ik leerde dan ook als kind zijnde alles over de “groene” wereld om ons heen en hoe we met deze kennis ons voordeel konden behalen, niet alleen ten gunste van onze voeding en essentiele voedingsstoffen, maar ook hoe we hiermee in ons levensonderhoud kunnen voorzien. De kunst van het telen, veredelen, vermeerderen en ga zo maar door, kennis van vorige generaties overgedragen aan de volgende en zo gaat dat al vele generaties op generaties door (Immaterieel Cultureel Erfgoed*). Ik ben hiermee opgegroeid en had in mijn jeugd meerdere bijbaantjes bij verschillende kwekerijen, ook tijdens mijn opleiding electrotechniek op de L.T.S werkte ik ieder vrij uur dat ik had bij een kwekerij.

Rond mijn 18de  verhuisde ik naar Helmond en ging ik bij mijn moeder, broertje en stiefvader wonen die op dat moment een taxibedrijf hadden. Van een dorp naar de stad, wat een cultuurschok was dat, maar ik werd warm ontvangen in Helmond en ik voelde me al snel thuis. In 1996 leerde ik mijn huidige vrouw kennen (een echte Helmondse) en in 1997 kregen we verkering en 3 jaar later trouwde we en in dat zelfde jaar werd onze oudste dochter geboren, zij is inmiddels 21 jaar oud en werkzaam als verzorgende IG, 2 jaar later werd onze zoon geboren, nu inmiddels 19 jaar en werkzaam in de sportschool en volgt daarbij nog een opleiding om als personal trainer aan de gang te kunnen. En wederom weer 2 jaar later werd onze jongste dochter geboren, inmiddels 17 jaar oud en zij volgt een opleiding gespecialiseerd pedagogisch medewerker kinderopvang. Super trots ben ik op mijn kinderen.

In het jaar 2000 startte wij dus met ons gezin, maar in datzelfde jaar 2000 gebeurde er iets waardoor mijn gezin en ik in de Hel van Helmond terecht kwamen. In dat jaar was ik werkzaam bij het bedrijf dat later de veroorzaker van de PFAS vervuiling in Helmond en omgeving bleek te zijn. In 2017 kwam deze enorme vervuiling pas naar buiten terwijl dit al vanaf het jaar 2000 bekend was . Ik werd steeds zieker en melde dit ook aan de huisarts en die verwees mij naar de arbeidsinspectie die na grondig onderzoek al mijn klachten gegrond verklaarde. Ook de gemeente was ervan op de hoogte maar deed er niets mee. Ik kreeg geen gehoor, geen advies, geen zorg, geen hulp en geen ondersteuning waardoor ik uiteindelijk op straat kwam te staan met mijn gezin.

Helmond zou een stad moeten zijn waar iedereen die met een probleem zit, gehoord en indien mogelijk geholpen dient te worden. En niet van het kastje naar de muur gestuurd te worden waarbij een zorgaanvraag traject zo complex mogelijk is gemaakt en zelfs als vernederend wordt ervaren. Zoals de Gemeente Helmond zelf aangeeft; we kijken bij een zorgaanvraag met spoed(urgentie) niet eerst inhoudelijk naar de zorgaanvraag zodat wij ook meteen een juiste beeldvorming hebben bij de urgentie. Nee, we kijken eerst of een zorgaanvraag geen precedent schept voor anderen ten nadele voor de gemeente dus het belang van de gemeente staat boven de belangen van de zorgaanvrager. Als ervaringsdeskundige heb ik helaas gezien dat de zorgplicht van de Gemeente Helmond en de regulieren zorg op veel punten tekort schiet, dit zou ik graag anders zien. Ook de zorgplicht voor ondernemers in nood schiet in Helmond op diversen punten enorm te kort en ook daarin zou ik een aantal punten graag anders zien. Dit alles kan en moet anders.

Ik ben gevraagd om mij verkiesbaar te stellen op de lijst van Helder Helmond mede omdat ik nauw betrokken ben bij de PFAS vervuiling in Helmond en mezelf inzet om er voor de inwoners van Helmond en ook ver daarbuiten er te zijn met heldere en eerlijke informatie over o.a deze materie. Daarnaast ben ik ook de oprichter en voorzitter van de stichting G.Y.O.F.M* waar ik als vrijwilliger al vanaf 2014 een luisterend oor bied voor een ieder die daar behoefte aan heeft. Als het gaat om vragen die er zijn qua gezondheid of vragen die er zijn over bepaalde hoogwaardige plantinhoudsstoffen. En vaak geef ik dan ook adviezen over wat er voor mogelijkheden er zijn en ook begeleid ik mensen met bepaalde ondersteuningen.

Helder Helmond heeft net als sommige andere lokale en landelijke politieke partijen een luisterend oor geboden. Alleen kwam sommige, eerlijke informatie niet goed uit en geen van allen ondernam iets, alleen Helder Helmond bood niet alleen een luisterend oor maar ondernam ook meteen actie. Ook  het verkiezingsprogramma van Helder Helmond en hun motto ‘durf te veranderen’ past helemaal bij mij en mijn ideeën voor een beter en mooier Helmond voor alle Helmonders.

Stem Helder Helmond, stem Voor Verandering!