De gemeente Helmond ziet een verdubbeling van het aantal afvaldumpingen. Waren er 0-2 dumpingen van afval per dag, nu is dat 3-5 per dag. Dat is volgens Helmond niet enkel het gevolg van de tijdelijke sluiting of de aangepaste openstelling van de milieustraat.
De gemeentelijke milieustraat was begin april voor een korte periode gesloten. Aanleiding was de grote drukte. Door aanpassingen en een afsprakensysteem zijn de wachtrijen aan de poort sterk afgenomen. Burgemeester en wethouders reageerden hiermee op vragen van raadslid Alexandra Koolen Zij stelde schriftelijke vragen over het dumpen van afval de laatste tijd in de bossen en in de omgeving. De gemeente ziet inderdaad meer zogenaamde bij plaatsingen naast containers en verzamelhokken. Omdat er in huishoudens tijdens de coronacrisis meer afval vrijkomt, wordt er meer afval weggebracht. Eventuele storingen of volle containers leiden dan op sommige locaties tot bij plaatsingen.
Meldingen
Bij een melding van een afvaldumping proberen handhavers altijd om iemand op heterdaad te betrappen of te achterhalen wie het afval gedumpt heeft. Dat lukt niet altijd, maar lukt dat wel dan krijgt diegene een boete en draait deze op voor de opruimkosten. Helmond streeft er naar om afvaldumpingen en bij plaatsingen binnen 1 tot uiterlijk 2 werkdagen op te ruimen en storingen aan verzamelvoorzieningen zo spoedig mogelijk te herstellen. “We vragen onze inwoners om afvaldumpingen direct bij de gemeente te blijven melden. Meldingen komen direct bij betrokken medewerkers en Blink terecht.
Koolen noemt het bestaan van de De Buitenbeter-app waarop je melding kunt doen van afvaldumping. Volgens de gemeente sluit die app niet automatisch aan op het eigen systeem, waardoor er vertragingen ontstaan. Er wordt gekeken hoe de systemen beter op elkaar aansluiten. Meldingen kunnen het beste via de website van Helmond of tijdens kantoortijden via 14 0492 gedaan worden. Lees hieronder de volledige beantwoording terug.
VA 18 Helder Helmond Afvaldumpingen