In sneltreinvaart raast de digitalisering door onze samenleving. Met tal van mogelijkheden en daarmee een groot potentieel, maar óók met de nodige risico’s. Het is de overheid die voor een heldere en veilige transitie moet zorgen, maar juist die overheid rijgt de digitale miskleunen aaneen. En dat terwijl iedereen ermee te maken krijgt – of beter gezegd, al mee te maken heeft. Daarom verdient digitalisering speciale aandacht.
Zijn we als Helmond goed voorbereid op een digitale toekomst? Wij denken van niet. Ook digitalisering zorgt vooralsnog namelijk voor een tweedeling. Inwoners die er goed mee uit de voeten kunnen, hebben aantoonbaar voordeel ten opzichte van minder digitale stadsgenoten. Voor die laatste groep komt ook de veiligheid in het geding. Misleidende mailtjes, appjes en sms’jes zorgen voor een toenemend gevoel van onveiligheid. Maar inwoners kunnen ook bij simpele overheidsdiensten in een digitaal moeras verzanden.
Ondersteuning en educatie zijn daarom essentieel, zowel voor jong als oud. Dat vraagt allereerst om voldoende kennis en kunde binnen de gemeente zelf. Daarnaast moeten we voor inwoners toegankelijke manieren van ondersteuning en educatie inrichten. Dat kan bijvoorbeeld (deels) bij lokale instanties worden ondergebracht, waarbij we als gemeente ondersteunen en kennis en kunde bijdragen.
Klik hier om naar het overzicht te gaan met al de thema’s uit ons verkiezingsprogramma.