Helmond moet betrokkenheid van inwoners vergroten

De gemeenteraad stemde dinsdagavond in met een voorstel van Helder Helmond om de betrokkenheid van inwoners bij de bestuurlijke besluitvorming te vergroten. Helmond kent de laagste verkiezingsopkomst van Nederland en inwoners worden bij zienswijzen nog onvoldoende geïnformeerd. Het college van B en W moet daarom op zoek naar maatregelen om dit te verbeteren. 

Inwoners die een zienswijze indienen worden nu enkel op de hoogte gebracht van de raadsvergadering waarin deze wordt besproken. Dat terwijl de inhoudelijke behandeling vaak in commissieverband plaatsvindt, in de gemeenteraad blijft vervolgens enkel de stemming over. Raadslid Martijn Rieter van Helder Helmond vindt dat dit anders moet en opperde daarom inwoners voortaan proactief van beide vergaderingen op de hoogte te stellen.

Om de kloof tussen inwoners en politiek – die in Helmond getuige de lage verkiezingsopkomst uitzonderlijk groot is – te verkleinen, wordt het college van B en W daarnaast verzocht ook naar andere maatregelen te kijken. Deze moeten bijdragen aan het voor inwoners zo toegankelijk mogelijk maken van de besluitvorming. Op GroenLinks, SP en Lokaal Sterk na stemden alle partijen in met het voorstel. Lees onderin de volledige motie.

Motie inwoners beter betrekken bij onze besluitvorming

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x