Sloop pand Ameidestraat (reactie Helder Helmond)

Het kan u de afgelopen weken niet zijn ontgaan. Het karakteristieke pand aan de Ameidestraat is gesloopt. Helder Helmond betreurt de gehele gang van zaken en heeft daarom nogmaals aandacht gevraagd tijdens de laatste raadsvergadering. Zie het filmpje voor een reactie van onze fractievoorzitter: Michael Rieter.

Helder Helmond is altijd benieuwd naar uw mening. Laat een reactie achter!

One thought on “Sloop pand Ameidestraat (reactie Helder Helmond)

 1. Sloop Oudt-Peelandt,

  Hierbij mijn reactie met betrekking tot sloop van de gevel uit 1910 in de Ameidestraat.

  Uiteraard moet je keuzes maken, ook als gemeente, en je doet het nooit voor iedereen goed.
  Dat deze trapgevel, waarvan we er in Helmond nog maar een paar hebben, nu gesloopt is, is ook zo’n keuze.
  Jammer genoeg heeft deze gevel ondanks herhaald verzoek nooit de status van monument gekregen. Een status die het zeker wel verdiende.
  Jammer genoeg heeft, tot recent, nooit iemand uitgezocht wat de geschiedenis is van dit bijzondere pand. Ook wist niemand hoe de unieke gevelstenen in Helmond terecht zijn gekomen.

  Sinds enige tijd echter wél, omdat Heemkundekring Helmont dit heeft uitgezocht. En dat verhaal brengt het pand, genaamd ‘Oudt-Peelandt’, volledig tot leven. Die naam refereert aan het feit dat deze gevel afkomstig is van een kasteel uit Liessel. De ingebouwde wapensteen is zeldzaam origineel omdat deze als een van de weinige de beeldenstorm in 1566 heeft overleeft. De gevel is met de vier gevelstenen, waaronder de wapensteen, opgebouwd door de bekende Helmonds architect Lambert de Vries. Diens latere panden, waaronder het ‘Patronaat’ en de ‘Mariaschool’ staan wél op de monumentenlijst. Het ‘Patronaat’, dat gelukkig wél gerestaureerd en bewaard gebleven is, heeft minder historie en binding met Helmond en is pas 20 jaar later door Lambert de Vries gebouwd.

  Vele bekende Deurnese en Helmondse families zijn verbonden aan ‘Oudt-Peelandt’, dat gebouwd is op de plaats waar ooit de middeleeuwse stadspoort ‘de Meypoort’ gestaan heeft. Na afbraak van deze poort bouwde een herbergier uit Liessel op de vrijgekomen plek een nieuwe herberg genaamd ‘Oud-Phileutonia’. Of dit klopt kan nu via archeologisch bodemonderzoek alsnog worden bekeken.
  Na een brand in 1910 kreeg de eigenaar de kans om de sierlijke trapgevel van het Blokhuis uit Liessel opnieuw op te bouwen als prachtige entree naar zijn heropende winkel. ‘Oudt-Phileutonia’ werd ‘Oudt-Peelandt’ naar de andere naam van het kasteeltje: slotje Peelland.

  Dat veel betrokken inwoners van Helmond de trapgevel hoe dan ook gewoon mooi vinden is nooit meegewogen. De gemeente vind dat het pand geen binding heeft met Helmond en dat de bouwstijl van de gevel uit de mode is. Ook na verkrijging van de nieuwe informatie, waar men met enige moeite ook zelf naar had kunnen zoeken in een veel eerdere stadium, weigerde de gemeente om de nieuwe inzichten te omarmen en de standpunten te herzien.
  Helmond is mede daardoor weer wat armer geworden in de ogen van vele inwoners.

  Laten we daarom beter omgaan met wat nog over is en meer moeite doen om gegevens te achterhalen voordat we een definitieve mening hebben over onomkeerbare besluiten.
  De gemeente heeft aangegeven dat ze een lijst op gaan stellen waarop historisch belangrijke gebouwen en dergelijk komen staan die niet meer gesloopt mogen worden zonder raadpleging van diverse instanties. Van al deze panden worden hopelijk de bekende gegevens openbaar gemaakt zodat betrokken inwoners en instanties daar onderzoek naar kunnen doen en deze zo nodig aan kunnen passen. Dit ter voorkoming van sloopvergunningen gebaseerd op onvolledige kennis.
  Dan leidt de sloop van ‘Oudt-Peelandt’ uiteindelijk naar een beter beleid met betrekking tot het behoud van wat Helmond nog wél bezit.

  Mario Kuijpers,
  Heemkundekring Helmont.

  HelderHelmond bedankt voor jullie inzet!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *