Lijstduwer Roel Hansen aan de slag in oude mariaschool

Atelier en expositieruimte in Mariaschool Helmond

HELMOND – De oude Mariaschool in Helmond heeft een nieuwe bestemming. Lijstenmaker Roel Hanssen gaat het karakteristieke pand betrekken en heeft grootse plannen.

Over een halfjaar moeten de deuren van de Mariaschool eindelijk weer opengaan. Roel Hanssen kan niet wachten om aan de slag te gaan in het monumentale pand aan de Kromme Steenweg,  dat dreigde te  verdwijnen.  De gemeente Helmond was voornemens om de voormalige basisschool te slopen om zo meer ruimte te creëren voor het vernieuwde theater Speelhuis. Daar stak de politiek een stokje voor.

Tal van partijen hadden interesse om ‘de voorbouw’ van de Mariaschool te kopen voor 155.000 euro. De verkoop liep via een zogenaamde tenderprocedure; geïnteresseerden konden zich met een creatief plan melden bij de gemeente Helmond. ,,Onlangs kwam het bericht dat de keuze op mij is gevallen”, legt lijstenmaker Hanssen uit, die een van de veertien bedrijven was. ,,Ik ben er geweldig blij mee. Al is het maar bij één glaasje champagne gebleven, omdat ik aan de antibiotica zat. De koopcontracten worden binnenkort getekend en dan kan ik binnen in het gebouw aan de slag. Maar allereerst wordt de gevel gerestaureerd.”

Het Speelhuis

Hanssen richt in de Mariaschool een expositieruimte en atelier in. De bedoeling is dat het een grote ruimte wordt, zodat bezoekers ook de ambacht van het lijsten maken kunnen ‘ervaren’. Hanssen gaat verschillende kunstenaars uitnodigen om te komen exposeren en wil nauw samenwerken met Het Speelhuis. Ook is hij van plan vanuit zijn nieuwe hoofdkwartier hoogwaardige lijsten te verkopen aan kunstliefhebbers.

De oud-stadsprins wil het plein en de historische gevel bovendien op een speciale manier laten belichten. ,,Als mensen ’s avonds het theater verlaten, dan moeten ze nog steeds iets te zien hebben. Een mooie galerie sluit daar dan perfect bij aan. En dat hoop ik met de openingstijden ook te doen.”

Roel Hanssen was eerder eigenaar van kunstenaarsbenodigdhedenwinkel Foederer, dat deze maand na tachtig jaar voorgoed de deuren zal sluiten. Dertien jaar geleden verkocht Hanssen die winkel om zich meer toe te gaan leggen op het maken van lijsten. De zaak van Hanssen aan de Marshallstraat in Helmond gaat verdwijnen. De buurman op het industrieterrein, slotenmaker Van der Aa, kan daardoor uitbreiden.

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x