Stelling: De karakteristieke gevel Ameidestraat 3 (deel pand Dirks) moet worden behouden!


Helder Helmond heeft tijdens de raadsvergadering van 9 oktober een motie ingediend voor behoud van dit mooie pand. Klik hier om deze motie te lezen. Deze motie werd unaniem aangenomen.  Wethouder Gaby van den Waardenburg verzekert dat het niet makkelijk gaat worden, omdat het geen monument is. Juridisch is er volgens haar dan weinig mogelijk. Er is al een sloopmelding aangevraagd maar er is nog tijd om hierop te reageren. De wethouder gaat daarom nogmaals met de projectontwikkelaar om de tafel zitten om nogmaals te kijken of deze gevel behouden kan blijven. De raad word hiervan op de hoogte gehouden. Als de gevel niet behouden kan blijven dan heeft Helder Helmond i.i.g. het signaal duidelijk afgegeven dat mooie gevels in de toekomst behouden moeten blijven.

Helder Helmond wil graag in de stad peilen wat Helmonders van deze situatie vinden. Vandaar deze stelling. Laat een reactie achter. Graag lezen we waarom u voor iets kiest!!!

Stelling: De karakteristieke gevel Ameidestraat 3 (deel pand Dirks) moet worden behouden!

Bent u het eens of oneens met deze stelling?

Bedankt voor het stemmen, laat een reactie achter!

54 thoughts on “Stelling: De karakteristieke gevel Ameidestraat 3 (deel pand Dirks) moet worden behouden!

 1. Jammer dat ik er zo laat van hoor, dank Mario voor het signaal. In het buitenland ga ik vaak op zoek naar pandjes die iets over de historie van de stad of het dorp kunnen vertellen, die kleur aan de stad geven en ……in Helmond breken we ze af. Je krijgt tranen in de ogen als je de oude foto’s bekijkt. Probeer het filmpje: “Hellemond skruwt” (op you tube) maar eens.

 2. Beste wethouder Gaby van de Waardenburg,

  Het is om meerdere redenen gerechtvaardigd om de 4 gevelstenen uit het pand Ameidestraat 3 te Helmond, genaamd Oudt Peelandt te bewaren.
  1. De gevelstenen die uit natuursteen gehouwen werden, zijn afkomstig uit het voormalig kasteel het Blokhuis te Liessel.
  De oorsprong van de geschiedenis van het Blokhuis in Liessel ligt in de 14e eeuw bij familie van Bruheze (van Horne) uit Helmond.
  2. Latere eigenaren van het Blokhuis waren lange tijd leden van de familie van Doerne (1516-1657), die onder andere ook borgemeester (financiën) waren in Helmond.
  3. Laatste eigenaren van het Blokhuis (slotje Peelland) waren ook Helmondse families of families met Helmondse wortels, zoals de familie van Cuijlenburg van het Apostelhuis (vanaf 1768), onder andere borgemeester in Deurne en vanaf 1820 de burgemeester-familie van de Mortel. De laatste eigenaar was de erfdochter Helena van de Mortel (vanaf 1895), getrouwd met Jacob Spoorenberg II uit Helmond.
  4. Hun zoon Jacob Spoorenberg III, getrouwd met een zus van Gustaaf Schulte, schonk de laatste resten van het slotje, dat in 1870 door de Franse troepen vernield werd, inclusief muurankers en gevelstenen aan zijn zwager Gustaaf Schulte. Diens prachtige winkel aan de Ameidewal was in 1910 afgebrand met grote schade aan de gevel in de Ameidestraat.
  5. De rijke familie van de Spoorenberg liet de trapgevel bouwen door de bekende Helmondse architect Lambert de Vries, die later vele monumentale panden bouwde in Helmond. Lambert koos er voor om de gevelstenen in een neobarok gevel in te bouwen. De Neobarok is een sierlijke bouwstijl van 1875-1925 die in Nederland weinig is toegepast.
  Mogelijk komen ze uit een identieke barok gevel van het Blokhuis. De rijke Everard van Doerne liet dit kasteel na afloop van de 80-jarige oorlog (1748), de tijd van de Barok, fraai restaureren, net zoals hij deed bij zijn andere kastelen in Asten en Deurne.
  5. Zo kwam Oudt Peelandt tot stand als opvolger van de herberg Oudt Phileutonia uit 1832.
  Oudt Phileutonia is in 1832 gebouwd door Adriaan Corstiaans, ook getrouwd met een dochter uit de familie van de Mortel. Hij bouwde een nieuwe herberg, mogelijk op de plaats waar enkele jaren daarvoor (1817) de laatste resten van de Meypoort (middeleeuwse stadspoort) waren gesloopt.
  6. De 4 gevelstenen (incl. de wapensteen) komen uit 1574 en vertonen wapens van diverse families uit diverse Peel-gemeentes.
  Ze hebben miraculeus de beeldenstorm in 1566 overleefd, waarschijnlijk omdat Liessel zo diep en afgelegen in de Peel gelegen was.
  7. De stenen zijn door hun leeftijd (545 jaar), de ongeschonden artistieke vorm, de betekenisvolle inhoud en de zeldzaamheid, uniek voor de geschiedenis van Brabant, waarin Helmond zeker in die tijd een belangrijke rol heeft gespeeld. Ze behoren dus thuis in een groot historisch museum, zoals het Kasteel van Helmond. Ze vertellen een bijzonder verhaal dat ook nauw verbonden is met de geschiedenis van Helmond.

  Mochten de vier gevelstenen bewaard kunnen worden, dan vraag ik ook aandacht voor de muurankers die ook prachtig vorm gegeven zijn en mogelijk uit het Blokhuis komen. Daarnaast is ook de houten puibalk met daarin de naam ‘Oudt-Peelandt’ en verder waarschijnlijk ‘Anno (jaartal)’ en ‘Helmont’ de moeite van het bewaren waard, evenals het kleine vaantje boven op de top.

  Mogelijk kunnen de belangrijke delen van de gevel in het kasteel- museum getoond worden waarbij het verhaal van de gevel in relatie met het slotje in woord en beeld vertelt kan worden.

  Met vriendelijke groet,
  Mario Kuijpers,
  Lid Heemkundekring Helmont,

 3. Monumentaal? Het pand, met name de gevel was einde 19e eeuw al bedoeld als monument: Oudt Peelland! De architect heeft in Helmond al tenminste een ‘Rijksmonument’ op zijn naam staan!

 4. Graag behouden. Belachelijk hoeveel ze willen slopen, ik ben in Helmond opgegroeit, nu 29 en het was zo mooi, ze willen toch ook een klimaatverbetering, dat begint niet bij slopen, en dan weer iets nieuws erop plaatsen, is juist alleen maar meer vervuling, afvalstoffen, beetje dubbelzinnig tegelijkertijd;)

  Iedereen wil meedoen met het nieuwe klimaatbeleid miss moet de overheid dan ook stoppen met slopen! Daar begint het mee!

  Ouwe panden geeft ons nog iets van vroeger terug en de mentaliteit hoe men toen was is vergeleken met nu ver te zoeken!!!

  Dus,

  Graag BEHOUDEN!!!

 5. Er wordt door de gemeente niet naar de mensen geluisterd ze doen maar raak. Alles moet weg (wijken) zoals die gevel, zwembad ,oude panden en wat blijft er over in Helmond helemaal niets hierdoor blijven de mensen van buiten Helmond weg. Houd Helmond in ere we hadden zo’n mooie stad vroeger en nu .Schande.

 6. het is een schande dat in helmond alles gesloopt word, wat voor vele helmonder nog veel waarde heeft,. het blijft maar doorgaan wat blijft er in godsnaam nog van onze stad over, breek de traverse maar af dat oer lelijke ding dwars door onze stad, vreselijk, en leg een weg om Helmond heen, daar zouden veel mensen het mee eens zijn, maar het zijn allemaal buiten staanders die tegen woordig beslissen, over wat er weg moet, echte Hellemonders zijn het niet, dus wat intereseert het hun nu, nou voor echte Hellemonders dus wel, ik vind het een schande dat deze gevel niet weer ergens dan weer opgebouwd kan worden,bv tegen de BIEB BV MOOIE MUUR WAS DAT ER VOOR BUITEN EEN TEKENING OF SCHILDERSTUK, WAT OOK NOG NIET EENS MOOI IS, LAAT T GEVELTJE BEHOUDEN BLIJVEN VOOR ONS ER IS AL ZOVEEL GESLOOPT

 7. Staan laten, bouw ermaar omheen in dezelfde stijl, de meeste steden laten al die mooie oude gebouwen staan, trekt juist mensen aan, jullie breken alles af, doodzonde….

 8. Als geboren en getogen hellmonder zou het godsgeklaagd zijn om dit monumentale pand te slopen voor wat het fan ook zou zijn. Dit mag niet gebeuren. Gemeenteraad Luister eens voir deze keer naar het volk. Blijf hier vanaf en zorg dat onze volgende generaties hier ook van genieten en dit niet alleen kennen vanuit een boek of internet.

  mvg,

  Ronald Vermulst

 9. Degene die nee stemmen zijn net als de vissen (koud en kil) dat zijn geen echte Helmonders maar willen wel beslissen dat het pand gesloopt moet worden, in één woord schandalig!

 10. Het zou bijzonder jammer zijn om dit karakteristieke pand (gevel) te vervangen door nieuwbouw. Er staan nog een aantal mooie gevels in de binnenstad, deze hoort daar zeker bij.

 11. Laat geldelijk voordeel niet de oorzaak zijn voor verlies van de mooie panden die helmond nog heeft.
  Helmond wil toch een mooi centrum hebben? Wees er dan ook zuinig op en behoud de monumentale gevels

 12. BREEK MAAR AF………….?
  De gemeente Helmond zou zich moeten schamen! Hoe is het mogelijk dat zo’n fraai pand uit de binnenstad verdwijnt. Kennelijk is er geen besef bij onze bestuurders over wat van waarde is voor de bezoekers van de binnenstad. Het pand dat er links naast staat is trouwens wel het lelijkste dat ik ooit heb gezien! Dat keuren onze bestuurders dan wel goed. Het is gewoon te bizar voor woorden dat dit prachtige pand gaat verdwijnen.
  En dat laten terugkomen van elementen van het oude pand in iets nieuws is ook een fars, tenzij de volledige voorgevel behouden zou blijven in zijn huidige staat.

  Vaak komt actie vanuit de gemeenschap te laat omdat we er niet bijtijds van af wisten dat dit ging gebeuren. Ik zal zeker nooit meer op de partij stemmen die verantwoordelijk is voor dit oerdomme besluit.

 13. Natuurlijk moet zo een prachtige gebouw behouden blijven. Er is al zoveel afgebroken.
  Maak een combinatie van oud en nieuw. Het nieuwe Speelhuis is hier een voorbeeld van.

 14. Geen denken aan. Moet blijven. Zijn nou helemaal. …….Het is al niet veel meer wat mooie oude gebouwen betreft. Op de Lieve Vrouw kerk na. Daar is een prachtig theater voor in de plaats gekomen. Kunnen ze voor dat enige pandje ook niet iets moois bedenken. Museumpje of zo….?????

 15. Waarom moet er zoveel verdwijnen uit het stads beeld neem een voorbeeld aan het nieuwe speelhuis is oud en nieuw modern ook samen gevloeid en zier er zelfs prachtig uit. Waarom zou deze gevel niet mee kunnen in een nieuwbouw project. Dus mijn stem is behouden van deze gevel

 16. k zeg behouden en niet weer de sloophamer erin, kijk n keer oude fotos wat veel mooie oude gebouwen er weg zijn echt zonde zo blijft er niks meer over van het mooie Helmond

 17. Pingback: Helder Helmond in het ED over het Pand Ameidestraat. – Online werkomgeving Helder Helmond

 18. laten staan we hebben al niet veel moois meer in Helmond het hele centrum gaat er aan
  alles gaat weg veel leeg stand snap het wel als alles gesloopt word is de sfeer weg
  doe maar iets aan de groepen die over al staan hangen dat kun je beter doen zo dat onze stad weet veiling eb leuk en gezellig is

 19. Als er in het verleden ook meer inzet was geweest om karakteristieke panden te behouden hadden we nu een prachtige stad gehad. Nu begint het steeds meer op een blokkendoos te lijken. Ook mede omdat er mensen die geen affiniteit met Helmond hebben hierin mogen beslissen en ontwerpen.

 20. Is het niet eens tijd dat we mooie oude panden laten staan. Er word en werd al teveel afgebroken waar blijven de tastbare herinneringen en historische panden

 21. Wanneer we een cultuur-historische waarde aan vast zit dan integreren in nieuwe situatie Markante herkenningspunten zijn zeer belangrijk.

 22. Zou geen discussie moeten zijn. Zo’n karakteristiek pand zou nooit verloren mogen gaan. Er is al genoeg gesloopt. Vind wel dat jullie achter de feiten aanlopen. Deze discussie loopt al even dus daar hadden jullie al lang tegenin moeten gaan. Hetzelfde als wat de gemeente van plan is met de winkels naar de stad. Wat gaat er dan gebeuren met bijvoorbeeld het fantastische pand van, van der Horst meubelzaak.

 23. Uiteraard behouden. Zeker ook de unieke gevelstenen. Ik schaam me dat ik in een stad woon waar zoveel moois en ouds onnodig is verdwenen. Behoudt de laatste restjes.

 24. Ik hoop echt dat deze mooie gevel behouden blijft. Er is al veel te veel gesloopt in het centrum. Het wordt meer en meer een onsamenhangende ratjetoe. Zo jammer en een gemiste kans.

 25. Gemeente wil in Helmond haar winkelgebied toch concentreren rond het centrum? Door alles wat daar mooi is af te laten breken krijg je straks alleen maar minder (winkelend) publiek naar het Centrum van Helmond. Buiten dat het geen enkele winst oplevert, zou ik het een schande vinden dat alweer een stukje Helmond zonder enige goede reden afgebroken wordt.

 26. Behouden! Vreemd overigens dat het geen monumentenstatus heeft en nog vreemder dat de wethouder zelf niet op de idee gekomen is dat sloop verarming van de Helmondse historie betekent én ze zo moeilijk doet over een unaniem aangenomen motie.

 27. Het moet blijven bestaan. indien het mogelijk is . Als de panden aan project ontwikkelaars worden verkocht zal dat niet meevallen. Ze hebben de bestemmomg m,eestal al klaar.
  Wordt er wel een gekeken wat mogelijk is als de gevel blijft bestaan en achter de gevel e.e.e. verandert?
  Ben een voorstander van zuinig omgaan met oude gebouwen en gevels.

 28. Er is in het verleden al zoveel afgebroken, waar ze later spijt van hadden. Zoals hier al eerder gezegd: “de gevel laten staan” en de rest verbouwen. Laat ons aub nog iets moois bewaren.

 29. Laten staan die oude gevels in het Centrum, anders blijft er niets meer over en word het Centrum van Helmond een blokkendoos. En dat moeten we niet willen.

 30. Behouden. Helmond heeft al veel te veel afgebroken.
  Of laten staan, of op verplaatsing naar andere plek. Doen ze in buitenland ook.
  Mooi voor Helmond Marketing. Extra trekpleister.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *