Geweldig dat boom blijft, maar handelen college deugt voor geen meter

Het kon eerst niet, maar het gaat toch gebeuren: de verhuizing van de 90 jarige treurwilg! Helder Helmond heeft zich de afgelopen weken sterk gemaakt voor het behoud van de bijzondere boom. De politieke partij wil dat de bijzondere boom een andere plek krijgt in de stad. Volgens Helder Helmond is de treurwilg niet ziek en kan hij goed worden verplaatst. Zo hebben we een groenspecialist ingeschakeld met veel ervaring met het verplanten van grote bomen. Deze groenspecialist concludeerde dat de boom behouden zeker de moeite waard is: ”De treurwilg heeft nog genoeg gezonde wortels. De boom is niet ziek, wel ‘gepijnigd’ omdat hij al jaren lomp gesnoeid wordt”. Helaas werd dit in eerste instantie nog genegeerd door de gemeente. Er lagen namelijk twee rapporten van bedrijven die zeggen dat de boom te verzwakt is om te verplaatsen. De boom zou plaats moeten maken voor het Huis voor de Stad, het nieuwe gemeentehuis. Er was al een kapvergunning, maar dankzij Helder Helmond kan Van de Vorst toch aan de verhuisklus beginnen.

Vooropgesteld: Helder Helmond, IVN en NatuurvanVroeger NU (de andere bezwaarmakers) vinden het geweldig dat de karakteristieke treurwilg niet wordt gerooid. Grote kritiek is er op de slordige communicatie van de gemeente rond de kapvergunning. Dat heeft ons extra tijd en moeite gekost. Daarnaast was het moeilijk om informatie te verkrijgen. We werden met onze bezwaren naar de rechtbank, wat geld kost, in plaats van de gemeente gestuurd. De bezwaarschriftencommissie was ‘een wonderlijke vertoning’ waarbij eerst lang gepraat werd over de vraag of de bezwaarmakers wel ontvankelijk waren (of ze wel in hun recht stonden om bezwaar te maken dus) en er weinig interesse leek te zijn voor hun inhoudelijke verhalen. Ook moesten we een halve dag na de behandeling van het bezwaar uit de media vernemen dat de treurwilg wordt verplaatst. Daarnaast vindt  Helder Helmond het heel kwalijk dat wethouder Erik de Vries heeft achtergehouden dat er al een kapvergunning was toen Michael Rieter daar in de raadsvergadering op 1 december meerdere keren naar vroeg. Het ging over het Huis voor de Stad. Fractievoorzitter Rieter vroeg toen of er die avond ook beslist werd over het kappen van de boom. Er kwam toen een uitleg over procedures, beslisfases en dat het college een kapvergunning zou moeten aanvragen, maar De Vries zei niet dat dat al was gebeurd. Michael Rieter: ,,Al op 11 november, daar kwamen we later achter. Waarom zei hij dat niet?” ,,Dit is gênant, ongeloofwaardig”, vindt burgerlid Louis van de Werff.

De gemeente kwam op de beslissing terug en trok de kapvergunning in. Stuitend waren de teksten van een glunderende wethouder van Dijk: ”De Helmonders wilden zo graag dat de boom bleef en had daarom energie gestoken in een oplossing voor de treurwilg. Hoe meer volksverlakkerij wil je hebben!  De wethouder doet alsof zij alles in het werk heeft gesteld om de boom te redden. Als dit zo was, waarom is er dan eerst een bezwaarprocedure voor nodig geweest?  De avond voordat het goede nieuws werd gepresenteerd zaten we nog bij de bezwaarschriftencommissie om voor de oude boom te vechten. Wat waarschijnlijk meespeelt is dat de gemeente uiteindelijk heeft toegegeven omdat ze geen zin had in een maandenlange procedure. Wat de planning van het het Huis voor de Stad flink kon vertragen. Een prestigieus plan waarvoor eindelijk alle seinen op groen staan. Na sportcampus De Braak was dit het volgende grote project wat vertraging had opgelopen. Dus het ging het college helemaal niet om de verplaatsing van de boom. Kortom, Helder Helmond is blij met eindresultaat, maar het handelen van dit college deugt voor geen meter!

3
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x