Archief 2016

In kader autovrije zondag en voor helder milieu:

 

HELDER HELMOND FIETST

 

Aanstaande zondag 18 september houdt Helder Helmond weer – bij droog weer! – haar jaarlijkse fietstocht voor zowel leden als belangstellenden. Dé lokale politieke partij van Helmond doet dit al jaren als alternatief voor een autovrije zondag die tot 2010 in veel Nederlandse steden werd gehouden. In buurland België is zondag 18 september wel de jaarlijkse autovrije zondag en daar haakt Helder Helmond graag op haar manier bij aan.

 

Daarmee draagt Helder Helmond een bescheiden steentje bij aan een helder milieu. We verzamelen dit maal op het kasteelplein voor het kasteel in het centrum. Daar zullen we om 12.00 uur (twaalf uur) stipt vertrekken. Einde uiterlijk 16.00 uur (vier uur).

 

Wie haar of zijn fiets en/of zichzelf zo origineel mogelijk oranje kleurt, maakt kans op een leuke prijs! Deelname is gratis.

 

 

***    EINDE HELDER BERICHT    ***

 

Geplaatst: 13 september 2016

Rieter: Helmond even nummer een met Peeltrofee

 

HELMOND

– Helmond hoofdstad van de Peel? Nee. In een grijs verleden was Helmond inderdaad wel hoofdstad van Peelland. Maar dat waren andere tijden. Helmond centrum van de Peel? Nee. Sommigen zeggen dat wel, maar de Peelregio kent meer centra en Helmond is er volgens mij daar een van. Als mij gevraagd wordt: noem eens een echte Peelgemeente, dan denk ik zelfs niet meteen aan Helmond maar eerder aan Deurne of Asten. Die liggen ook veel meer in de Peel.

Dan denk ik namelijk aan knuppelbruggen en voormalige turfstekerijen. Maar natuurlijk hoort Helmond nadrukkelijk ook bij de Peel. Voor mij is Helmond de poort van en naar de Peel. En bij een poort is het vaak goed toeven. Maar politiek gezien heeft Helmond er de afgelopen tijd een zooitje van gemaakt! Peel 5.1 zónder Helmond is toch wel een schande die volgens mij voorkomen had kunnen, wat zeg ik, moeten worden.

 

Maar dat allemaal terzijde. Omdat…….. Helmond afgelopen vrijdag de felbegeerde Peeltrofee heeft gewonnen! En ik mocht daarbij zijn. Want het was de inzending van het Comité Open Monumentendag (OMD) Helmond, waarvan ik alle jaren voorzitter ben, dat bij de 3 genomineerden behoorde die vrijdag hun opwachting maakten in Kunstlokaal in Gemert.

Uit de aanvankelijk 14 inzendingen waren er door het publiek 5 boven komen drijven. Een deskundige jury heeft zich daarna beraden en er 3 uit geselecteerd. Na een mooi filmpje van alle 3 de genomineerden op lokatie, kwam het spannende moment wie respectievelijk derde, tweede en uiteindelijk eerste zou worden. En daar stond ik dan samen met Mieke Chatrou van Cultuur Contact, bedenker van de monumentenspeurtocht voor kinderen, die wij als comité hadden ingezonden.

 

Samen met de andere 2 genomineerde organisaties wachtten wij in spanning af. En dat mondde uit in een mooie overwinning voor het Comité Open Monumentendag Helmond dat daarmee voor het eerst de Peeltrofee naar Helmond wist te halen. De jury was niet alleen positief over het feit dat wij de jeugd bij het monumentale verleden van Helmond op een interactieve manier wilden betrekken maar vooral omdat dit concept ook te gebruiken is door de andere  peelgemeenten.

 

Een mooiere vorm van samenwerking kun je je toch niet voorstellen in de Peel. Met de Peeltrofee op zak mogen we ons als Helmond dan ook gelukkig prijzen even een momentje nummer een te zijn. Overigens beleefde

Helmond met het fraaie weer erbij weer een prachtig open monumentenweekend. En dat allemaal door heel veel Helmondse organisaties en personen die allemaal met heel veel plezier zich sterk maken voor een monumentaal en cultuur-historisch Helmond.

 

Met heldere groeten,

 

Michael Rieter, fractievoorzitter Helder Helmond én voorzitter Comité OMD-Helmond.

Geplaatst: 20 juni 2016

Rieter: Knip ’n kasteel van katoen

“Knip uit een lap katoen een kasteel”. Het zou zo maar een werkopdracht kunnen zijn uit het blad ‘Knip’; ik weet niet eens of het nog bestaat. Maar ‘kasteel van katoen’ was de afgelopen 10 dagen een musical van het Dr.Knippenbergcollege die aanvankelijk 6 maar vanwege succes een 7e keer werd opgevoerd! En ik kon, als trotse oud-Knippenberger (al weer 41 jaar geleden mijn diploma behaald), gelukkig het laatste optreden op zondag 19 juni bijwonen. Het was in alles een jubileum-uitvoering. Niet alleen vanwege het gouden jubileum van ‘de Knip’ zelf, die sinds 1966 zelfstandig is na een korte periode als dependance van het Carolus Borromeus College. Maar ook vanwege het 25-jarig jubileum van musicals uitgevoerd door vooral leerlingen van deze school.

Voor deze jubileum-editie werd uitgeweken naar het nu nog tijdelijke theater Speelhuis dat sinds de brand van Theater ’t Speelhuis is gehuisvest in de voormalige RK kerk Onze Lieve Vrouw Tenhemelopneming. Behalve zo’n 100 leerlingen deden ook veel volwassen spelers mee zoals o.a. (oud) leraren, opa’s en toneelspelers van Genesius. Maar ook heel veel mensen achter de coulissen waaronder een eigen schoolorkest. Onderwerp deze keer was de Vlisco aan de knaal, de fabriek die dit jaar precies 170 jaar terug in 1846 werd gesticht. Met name het rijksmonumentale Vlisco-1911-gebouw vormde de basis. Vanuit het heden, 2016, werd op wonderbaarlijke wijze teruggegaan in de tijd van 1911. Een tijd waar het verschil tussen arm en rijk en arbeider en ondernemer nog hemelbreed was. Daarbij hoorde ook de link tussen het onderwijs van nu en de fabrieksschool van toen. De geschiedenis gevangen in een spannend verhaal gaf de kijker een prachtig tijdsbeeld van 105 jaar geleden. Behalve directeur Pieter Fentener-van Vlissingen, maakten o.a. journalist en toekomstig wethouder Jos van Wel en ook de Helmonds geestelijkheid van pastoor en deken onderdeel uit van het verhaal. Een mega-productie waaraan zo’n 9 maanden iedere vrijdag voor gerepeteerd werd. Het toont aan hoe tastbaar onze Helmondse geschiedenis kan zijn. En dat allemaal vooral door leerlingen voor het voetlicht gebracht. Meer dan 3000 bezoekers konden de afgelopen 2 weken deelgenoot zijn van dit succes. Vooral Dr.Knippenbergcollege van harte gefeliciteerd met jullie 50-jarig jubileum! Maar ook Helmond zelf dat op deze wijze cultuur-historisch op een grandioze en overweldigende wijze in het zonnetje werd gezet. Hellemond wat bende toch een skonne stad!

Michael Rieter,

Fractievoorzitter Helder Helmond

Geplaatst: 7 juni 2016

Helder Helmond is boos en teleurgesteld inzake de Annawijk

Michael Rieter, fractievoorzitter Helder Helmond, stuurde vandaag onderstaande brief aan de leden van gemeenteraad en B&W:

 

Helder Helmond is boos en teleurgesteld! Dat wij niet serieus worden genomen inzake de Annawijk, is al kwalijk. Maar dat vooral de inwoners niet serieus worden genomen is helemaal triest!
Afgelopen donderdagavond bij de behandeling van de voorjaarsnota heb ik de burgemeester persoonlijk ingelicht over de situatie in de Annawijk en dat Helder Helmond met spoed een gesprek over deze zaak met haar wilde hebben. Doorverwezen naar haar adviseur communicatie en veiligheid werd ik vrijdagmiddag teruggebeld waarbij ik hem aangaf dat de toestand in de Annawijk zeer ernstig is te noemen. Mij werd verteld dat ik (afgelopen) maandag zou worden gebeld voor het maken van een afspraak die niet eerder dan volgende week maandag 13 juni zou kunnen plaatsvinden. Ik heb nog steeds geen afspraak……
Als ik de brandweer bel, komt deze blussen. Maar als die pas dagen later komt is er niet alleen een totale uitslaande brand maar kan de zaak ook al afgebrand zijn en rest alleen nog nablussen. Dat mag je de Annawijk toch niet aandoen? Helder Helmond eist daarom per omgaande een gesprek met de burgemeester!

 

In afwachting van hopelijk een positief antwoord

Geplaatst: 6 juni 2016

Drakenboot race

 

Gisteren om 10.00 uur was het zover De eerste race van “Helder Helmond And Friends” om 3 rondes te varen met dit geweldige evenement. Met als Nieuwe Slogan “Mensen maken het Evenement” De Hele stad liep het weekend uit om dit grootste en geweldige Drakenbootfestival Dat voor de tweede keer landde in Helmond te bezoeken. Zelf van buiten Helmond en de Peel deed men mee. Ook met dank aan het CDA Helmond dat dit jaar voor de eerste keer mee deed. Wat een samenwerking om in de laatste race twee leden van het CDA in de naam van Ron Peters en Aaron Peters in de boot te hebben zodat wij ook deze laatste ronde konden doorgaan. Drakenbootfestival Helmond Helder Helmond bedankt de organisatie en alle vrijwilligers die dit weer mogelijk gemaakt hebben. Tot volgend jaar dan zijn wij ook weer van de partij. Want van horen zeggen is dit evenement Na Apeldoorn het op twee na grootste evenement van onze mooie stad Helmond.

Kijk voor een uitgebreide foto- en video-reportage op de facebookpagina

Geplaatst: 3 juni 2016
Voorjaarsnota 2016

 

Vanavond samen met Michael Rieter gewerkt aan de voorjaars nota. Morgen om 13.00 uur bespreekt de raad deze in de raadzaal van Boscotondo. Het wordt weer een lange dag en avond. Kijk voor de gehele agenda op www.helmond.nl. mocht U in de gelegenheid zijn bent u van harte welkom.

Geplaatst: 3 juni 2016
Mobiliteit visie 2015/2016

Vanavond in de raadsvergadering. ..Ook Een Bijdrage van Helder Helmond. Mobiliteit visie 2016/2025 is unaniem aangenomen. Helder Helmond ziet het als een dynamische nota die aangevuld kan worden met voortschrijdend inzicht en nieuwe ontwikkelingen.

 

Fly over N279 Helmond onder de loep

HELMOND – Helmond gaat onderzoeken wat het effect is van een mogelijke fly over tussen de Kanaaldijk NW en de Broekdalerbaan (N279). Hoofdvraag: leidt zo’n verbinding tot minder sluipverkeer door wijken en omliggende dorpen?…

De Mondelinge bijdrage van Helder Helmond ivm de Mobiliteitsvisie 2016-2025
Klik hier voor deze bijdrage

 

Geplaatst: 22 mei 2016

1e Nightrun in Helmond

 

Helmond-Centrum ditisonzewijk.nl. Vind de pagina leuk

Korte impressie van de NightRun door het centrum van Helmond. De eerste editie werd met succes georganiseerd door Atletiekvereniging HAC en stichting JIBB.

NightRun Helmond liep fantastisch – Wijknieuws

NIEUWS.DITISONZEWIJK.NL

 

Geplaatst: 20 mei 2016

Nieuwe oversteeklichten en regenboog zebrapad in Helmond.

 

Helmond krijgt als eerste gemeente in Brabant oversteeklichten met de afbeelding van een stelletje in plaats van het al bekende mannetje. De stelletjes zullen mannen of vrouwen zijn om de acceptatie van homo’s te bevorderen. Ook zullen er regenboog zebrapaden komen.

Bron: Omroep Brabant

Geplaatst: 20 mei 2016

Brandevoort slimste wijk van Nederland.

 

Brandevoort krijgt slimste wijk van Nederland: ‘Brainport Smart Village’

De slimste wijk van Nederland wordt gebouwd in Brandevoort. De wijk moet ‘slim’ worden in alle opzichten: zowel op het gebied van woningbouw en duurzaamheid, als op het vlak van mobiliteit, gezondheid, veiligheid en sociale samenhang. Met dat plan met als werktitel ‘Brainport Smart Village’ is het college van burgemeester en wethouders van Helmond in gesprek met partners uit de regio.

Voor meer informatie klik hier

Geplaatst: 17 mei 2016.

Drakenbootfestival

Wedstrijdschema Zondag – Drakenbootfestival Helmond

 

VAARSCHEMA ZONDAG BUURTEN EN VERENIGINGEN TIJD Baan 1 Baan 2 Baan 3 1 10:00 Helder Helmond Lopersgroep Brandevoort…

DRAKENBOOTFESTIVALHELMOND.NL

Geplaatst: 16 mei 2016.

Drakenbootfestival

Drakenbootfestival Helmond

Wedstrijdschema Zaterdag – Drakenbootfestival Helmond

VAARSCHEMA ZATERDAG BEDRIJVEN Tijd Baan 1 Baan 2 1 10:30 AAE BV team 1 Elkerliek team 2 2 10:30 Elkerliek team 1 AAE BV team 2 3 10:45 OPI…

DRAKENBOOTFESTIVALHELMOND.NL

Geplaatst: 13 mei 2016

Afscheid Frank van Lieshout

Vrijdag 13 mei,

Zijn laatste wens…..

Op dit moment vind de uitvaart plaats van onze vrijwilliger…. Frank van Lieshout, bij de Stichting Draaiorgels in de Gaviolizaal Helmond. Dit wilde Frank ook zo….en als je net als Frank alles van te voren hebt kunnen regelen is dit alleen maar mooi… dit was tenslotte zijn laatste wens.

Ik hoop dat het dan ook druk is vandaag……..want Frank kende enorm veel mensen……heeft voor de stad in al zijn facetten veel betekent. Frank was een man die ook niet op de voorgrond trad…..als je hem iets vroeg dacht hij erover na…..hij kwam er dan op terug zij hij altijd…….Frank ging niet over een nacht ijs.

Geplaatst: 13 mei 2016

Thema bijeenkomst 11 mei.

 

Woensdag 11 mei was de derde thema bijeenkomst. In navolging van de sessies van 3 februari en 30 maart waren de thema’s Werk en Onderwijs en Communicatie aan bod. Hieronder enkele foto’s

Onderhoudswerk aan de website.

Geplaatst: 10 mei 2016

 

Zoals U misschien gemerkt heeft ondergaat de nieuwe website van Helder Helmondmomenteel een revisie. Na de opschoning van de site zijn de nieuwsarchieven opgeschoond en in één format gegoten. Tevens is op verzoek het programma van de Politieke Agenda van de gemeente als link opgenomen onder het gelijknamige kopje. De links zullen vanaf nu ook in een nieuw venster geopend worden zodat U op de site van Helder Helmond blijft. Voor op- of aanmerkingen kunt U altijd contact opnemen middels info@localhost

Geplaatst: 10 mei 2016

HELDER HELMOND bedankt Hellemondse mens Frank van Lieshout

 

Zondag 8 mei, is Helmond een mooie Hellemondse mens ontvallen. Na een kort ziekbed overleed de vorige week op 1 mei pas 68 jaar geworden Frank van Lieshout. Ik wil heel graag met deze column gebruik maken om hem te bedanken wat hij voor Helmond heeft gedaan. Zelf was hij overigens ook columnist van het blad van Wocom waarin hij regelmatig over zijn eigen Helmondse Annawijk schreef. Maar dat terzijde.

Ik heb Frank leren kennen ruim 10 jaar geleden toen hij bij Atlant werkte. Hij begeleidde toen mijn dochter die op de Antoon van Dijkschool zat, in de speciale werkplaats Zebra om mensen met een verstandelijke beperking naar een mogelijke bescheiden werkplek in het arbeidsproces te helpen. Maar een paar jaar geleden kwam ik hem weer tegen omdat hij bezig was met het schrijven van een boek – in het Hellemondse dialect geschreven! – over de vroegere kaarsenfabriek aan de Kanaaldijk gelegen achter het huis met de klok. In die tijd was ik voorzitter van Haw Ut Hellemonds (HUH) en Frank was toen ook regelmatig gast bij zevercafé’s om voor te lezen uit dat eigen werk. Maar dat deed hij ook op Artimond waar we als HUH een tent bemenste waar we ut Hellemonds verheven tot kunst.

Vier jaar geleden was hij de grote initiator en uitgever van de heruitgave ‘Hellekermis in Helmond’ uit 1962, precies 50 jaar daarvoor voor het eerst uitgegeven. Een boek dat hij op een vlooienmarkt had gekocht en waarvan hij al een aantal jaren dacht ‘dat wil ik graag nogmaals laten drukken’.

Een aantal jaren geleden toen de Helmondse politiek besloot dat de Helmondse monumentale draaiorgels in Helmond dienden te blijven, vroeg ik hem om aan te schuiven bij de nieuwe op te richten stichting Draaiorgels Helmond. Ik wist namelijk dat Frank beginjaren ’90 een aantal jaren beheerder was van de toen nieuwe Gaviolizaal na de verhuizing uit de oude Paterskerk aan de Molenstraat die verbouwd werd tot aula van de Jan van Brabant.

Zijn kennis en ervaring zou wel eens van groot nut voor de nieuwe stichting kunnen zijn. Eerst heeft hij een tijdje hand- en spandiensten voor het bestuur verricht. Zo was Frank een van de mensen die in het najaar van 2014 een thema-tentoonstelling organiseerde in de Gaviolizaal rondom de 70-jarige bevrijding van Helmond. Rond die periode werd hij ook bestuurslid. Afgelopen zomer schreef hij voor de Gaviolizaal nog een beleidsplan dat de gemeente wilde hebben.

Toen plots in januari van dit jaar Frank ernstig ziek werd, kwam zijn leven ineens in een ander perspectief te staan. Hij probeerde te vechten voor zijn leven en hoopte nog een tijd een goede kwaliteit van leven te hebben. Zoals hij dat mij ook vorige week dinsdag vertelde toen ik een uurtje heel gezellig met hem gesproken had aan zijn ziekbed. Hij was nog heel strijdbaar en had nog een missie! Frank is/was namelijk bezig met het schrijven van een boek over het winkelen in de jaren ’50 in Helmond. Op één hoofdstuk na was dat boek bijna klaar. Ik denk dat dat boek er postuum nog gaat komen. Je was ook al een paar jaar lid van Helder Helmond, de cultuur-partij van Helmond, waar je bewust een rol op de achterlijn vervulde.Helder Helmond zal in ieder geval mee blijven strijden voor het behoud van én het openhouden van de Gaviolizaal. En daarbij zullen we jou altijd blijven gedenken. Frank bedankt!

 

Michael Rieter, fractievoorzitter en algemeen bestuurslid Helder Helmond.

Geplaatst: 10 mei 2016

HELDER HELMOND bedankt Hellemondse mens Frank van Lieshout

 

Zondag 8 mei, is Helmond een mooie Hellemondse mens ontvallen. Na een kort ziekbed overleed de vorige week op 1 mei pas 68 jaar geworden Frank van Lieshout. Ik wil heel graag met deze column gebruik maken om hem te bedanken wat hij voor Helmond heeft gedaan. Zelf was hij overigens ook columnist van het blad van Wocom waarin hij regelmatig over zijn eigen Helmondse Annawijk schreef. Maar dat terzijde.

Ik heb Frank leren kennen ruim 10 jaar geleden toen hij bij Atlant werkte. Hij begeleidde toen mijn dochter die op de Antoon van Dijkschool zat, in de speciale werkplaats Zebra om mensen met een verstandelijke beperking naar een mogelijke bescheiden werkplek in het arbeidsproces te helpen. Maar een paar jaar geleden kwam ik hem weer tegen omdat hij bezig was met het schrijven van een boek – in het Hellemondse dialect geschreven! – over de vroegere kaarsenfabriek aan de Kanaaldijk gelegen achter het huis met de klok. In die tijd was ik voorzitter van Haw Ut Hellemonds (HUH) en Frank was toen ook regelmatig gast bij zevercafé’s om voor te lezen uit dat eigen werk. Maar dat deed hij ook op Artimond waar we als HUH een tent bemenste waar we ut Hellemonds verheven tot kunst.

Vier jaar geleden was hij de grote initiator en uitgever van de heruitgave ‘Hellekermis in Helmond’ uit 1962, precies 50 jaar daarvoor voor het eerst uitgegeven. Een boek dat hij op een vlooienmarkt had gekocht en waarvan hij al een aantal jaren dacht ‘dat wil ik graag nogmaals laten drukken’.

Een aantal jaren geleden toen de Helmondse politiek besloot dat de Helmondse monumentale draaiorgels in Helmond dienden te blijven, vroeg ik hem om aan te schuiven bij de nieuwe op te richten stichting Draaiorgels Helmond. Ik wist namelijk dat Frank beginjaren ’90 een aantal jaren beheerder was van de toen nieuwe Gaviolizaal na de verhuizing uit de oude Paterskerk aan de Molenstraat die verbouwd werd tot aula van de Jan van Brabant.

Zijn kennis en ervaring zou wel eens van groot nut voor de nieuwe stichting kunnen zijn. Eerst heeft hij een tijdje hand- en spandiensten voor het bestuur verricht. Zo was Frank een van de mensen die in het najaar van 2014 een thema-tentoonstelling organiseerde in de Gaviolizaal rondom de 70-jarige bevrijding van Helmond. Rond die periode werd hij ook bestuurslid. Afgelopen zomer schreef hij voor de Gaviolizaal nog een beleidsplan dat de gemeente wilde hebben.

Toen plots in januari van dit jaar Frank ernstig ziek werd, kwam zijn leven ineens in een ander perspectief te staan. Hij probeerde te vechten voor zijn leven en hoopte nog een tijd een goede kwaliteit van leven te hebben. Zoals hij dat mij ook vorige week dinsdag vertelde toen ik een uurtje heel gezellig met hem gesproken had aan zijn ziekbed. Hij was nog heel strijdbaar en had nog een missie! Frank is/was namelijk bezig met het schrijven van een boek over het winkelen in de jaren ’50 in Helmond. Op één hoofdstuk na was dat boek bijna klaar. Ik denk dat dat boek er postuum nog gaat komen. Je was ook al een paar jaar lid van Helder Helmond, de cultuur-partij van Helmond, waar je bewust een rol op de achterlijn vervulde.Helder Helmond zal in ieder geval mee blijven strijden voor het behoud van én het openhouden van de Gaviolizaal. En daarbij zullen we jou altijd blijven gedenken. Frank bedankt!

 

Michael Rieter, fractievoorzitter en algemeen bestuurslid Helder Helmond.

 

Geplaatst: 29 april 2016

Drakenbootrace 2016

 

Ook dit jaar doet Helder Helmond onder de naam Helder Helmond and friends weer mee aan de drakenbootrace op 5 juni. Meld je nog snel aan als je mee wilt varen. Meer info bij Michael Rieter.

14 maart

Drakenbootfestival Helmond

Over een kleine 3 maanden is het weer zover! Op 3 4 en 5 juni vindt het 2de Drakenbootfestival plaats in Helmond. Om alvast in de stemming te komen hebben we ruim 400 foto’s geplaatst van de eerste editie.

Veel kijkplezier!

Geplaatst: 28 april 2016

Helmondse markt moet blijven

Vind de pagina leuk

Like en deel dit bericht als je voor de Helmondse mert op de markt bent!

Geplaatst: 20 april 2016

Nieuwe gezichten in het bestuur van Helder Helmond

 

HELMOND – In de eerste bestuursvergadering, gisteren 19 april, na de Algemene Ledenvergadering (ALV) en jaarvergadering van 30 maart j.l. zijn de 2 nieuwe algemeen bestuursleden Cor Koolen en Joop van den Broek, van harte welkom geheten.

 

In de ALV werd eerder al afscheid genomen van vice-voorzitter Martha Smit, die om gezondheidsredenen haar bestuursfunctie helaas moest neerleggen.

 

Het bestuur wordt verder gevormd door Michael Gubbels, voorzitter en 2e penningmeester, Martien van den Hoven, secretaris, Jan Dirks, penningmeester en Anne Caris, Jack Bijsterveld en Michael Rieter als algemeen bestuurslid. De burgerleden René van de Westerlo en Gerard Hurks maken als adviseurs het bestuur compleet.