Kasteel oranje vanwege actie Orange the World

Orange the World is een internationale campagne van de Verenigde Naties om geweld tegen vrouwen te stoppen. Wereldwijd worden er gebouwen met oranje lampen belicht, in de periode van 25 november tot 10 december. Soroptimistclub Helmond-Peelland heeft het initiatief genomen, om ervoor te zorgen, dat ook in de regio Helmond gebouwen oranje kleuren. In de stad zijn 18 gebouwen oranje verlicht.

Het Oranje licht

Het Oranje licht staat voor de dageraad, het aanbreken van een hoopvolle toekomst zonder geweld tegen vrouwen en meisjes. In Nederland doen hier ruim 100 steden aan mee. Voorzitter van Soroptimistclub Helmond-Peelland Marianne Smits vertelde dat in 2019 de gevels van o.a. De Cacaofabriek, Kuijpers Installaties en AAE oranje kleurden. “Voor dit jaar willen we meer gebouwen oranje aanlichten en via de media aandacht vragen voor de campagne. Want het is schokkend dat 1 op 3 vrouwen slachtoffer is van lichamelijk of seksueel geweld. En de urgentie wordt alsmaar groter, huiselijk geweld neemt toe tijdens de Coronacrisis.”

De campagne

Niet alleen bedrijven steunen de campagne. Ook het college van B&W van de regio Helmond steunt de campagne. Op middelbare scholen gaan leerlingen in gesprek over geweld tegen vrouwen. Het is belangrijk dat jongeren hier ook over meepraten. Omdat ook goed zichtbaar te maken heeft het gemeentebestuur, middels burgemeester Elly Blanksma, het kasteel in een oranje lichtgloed gezet. De voorzitter van de organisatie en de burgemeester namen ieder het woord. Om  kwart voor zeven woensdagavond telden zij af en gaven het signaal  dat  het oranje licht mocht worden ontstoken. Gelijk hiermee staken alle aanwezige dames hun platte hand in de lucht en  plaatsten de daad bij het woord. Dit gebeurt dit jaar voor de eerste keer namelijk, want het Kasteel deed nog niet eerder mee aan deze actie.

Soroptimistclub Helmond-Peelland

Soroptimisten zetten zich in voor gelijke rechten en de positieverbetering van vrouwen en meisjes. Dat doen ze op internationaal niveau door de VN en de Raad van Europa te adviseren en op lokaal niveau door goede doelen te steunen en initiatieven op te zetten. Er zijn wereldwijd 3000 clubs in 130 landen met ruim 80.000 leden. (Bericht is van ditishelmond.nl)

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x