Helder Helmond bekritiseert vrijstelling voor wethouder om buiten de stad te wonen

In een recente ontwikkeling hebben we schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders (B&W) over het voorstel om wethouder Martijn de Kort voor de komende 12 maanden niet te verplichten in Helmond te komen wonen. Volgens ons zou de wethouder, die momenteel nog steeds in Vught woont, de gevolgen van zijn eigen beleid moeten ervaren door in de stad te wonen waar hij werkt.
Martijn de Kort

Wij van Helder Helmond benadrukken dat zowel wijzelf als de Gemeentewet van mening zijn dat een wethouder moet wonen in de plaats waar hij of zij werkt. Hoewel de gemeenteraad een eenjarige ontheffing kan verlenen, inclusief vergoedingen voor reiskosten, woon-werkverkeer, overnachtingen en tijdelijke huisvesting, zijn we van mening dat deze vrijstelling voor een tweede jaar niet gerechtvaardigd is.

Reageren?

Dat kan! Net als de Weblog van Helmond, hebben wij een reactie sectie onder aan onze pagina. Steeds meer mensen geven hun mening hier!

Reageren
''Alleen met een ontheffing kan je onder deze verplichting uitkomen. Dat is alleen bij bijzondere gevallen en bij toekenning krijgt een wethouder 1 jaar uitstel. De reden die de wethouder heeft genoemd, een gezin hebben, is geen bijzonder geval. Dit zou dan op bijna iedereen van toepassing zijn. ''

Een van de belangrijkste punten van kritiek van is het gebrek aan transparantie met betrekking tot de declaraties van het college van B&W. Zij wijzen erop dat dit jaar nog geen inzicht is gegeven in de declaraties van het college en vragen het college om opheldering over de reden hiervan. We verzoeken tevens om de betreffende declaraties van het college voor de maanden januari, februari, maart en april van dit jaar.

De gestelde raadsvragen van Helder Helmond omvatten ook de volgende punten:

  1. Waarom zijn de betreffende declaraties van het college van B&W wederom niet tijdig gedeeld, zoals eerder aangekaart in een brief van 6 oktober 2022?

  2. Graag ontvangen wij van u de betreffende declaraties van het college voor de maanden januari, februari, maart en april van 2023.

  3. Wat beschouwt het college als bijzondere gevallen om een tweede jaar ontheffing van de wettelijke vereiste van ingezetenschap te verlenen?

  4. Is het mogelijk om ontheffing te verlenen zonder vergoedingen of met een maximumbedrag aan vergoedingen, zoals vergoedingen voor tijdelijke huisvesting, reiskosten en overnachtingen?

  5. Kan de implementatie van de uiteindelijke keuze voor reiskosten en/of pensionkosten worden gemandateerd aan het college van B&W, of keurt het college hiermee zijn eigen vlees?

  6. Welke inspanningen heeft de wethouder ondernomen om toch in Helmond te kunnen gaan wonen?

We onderstrepen dat het naleven van de wet en het goede voorbeeld geven aan de inwoners van Helmond essentieel zijn voor het functioneren van het openbaar bestuur. Onze partij benadrukt dat wethouders de effecten van hun eigen beleid moeten ervaren en dicht bij de samenleving moeten staan.

Met het oog op de aankomende gemeenteraadsvergadering verwacht Helder Helmond de antwoorden van het college van B&W op deze vragen te ontvangen, zodat het agendapunt grondig kan worden behandeld.

Steun ons

We nodigen u uit om deel te nemen aan ons werk voor Helmond. U heeft inspraak bij het verkiezen van een bestuur en kandidaat-raadsleden, en bent van harte welkom bij de maandelijkse fractievergaderingen. Daarnaast zijn er nog veel meer voordelen. Lees hieronder verder voor meer informatie over de voordelen waar u van kunt profiteren!

Lid worden
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x