Oproep! Grijp in bij grasaren

ZE ZIJN ER WEER!

ZIET U ERGENS GRASAREN WAAR ZE NIET HOREN?

NEEM FOTO'S

In deze tijd van het jaar zijn er weer volop grasaren te vinden. Grasaren, ook wel bekend als ‘kruipers’, kunnen vervelende problemen veroorzaken bij huisdieren, met name honden, katten en andere dieren kunnen er last van hebben.

Grasaren ontstaan wanneer wilde grassen bloeien. Het zijn eigenlijk zaden van het gras. Ze zijn het meest aanwezig tussen juni en augustus. In eerste instantie zijn ze groen, maar na verloop van tijd drogen ze uit, verkleuren ze geel en vallen ze uiteen in losse zaden.

Grasaren hebben weerhaakjes, dit zijn lange stekels die uit de aar steken. Dankzij deze weerhaakjes blijven de grasaren gemakkelijk in de vacht van uw huisdier vastzitten. De weerhaakjes en zaden kunnen echter ook in de neus, oren, ogen of zelfs de huid van uw dier terechtkomen.

In de neus:

Als uw huisdier een grasaar in zijn neus krijgt, zal hij gaan niezen en proesten. Vanwege de weerhaakjes kan een grasaar slechts één kant op bewegen en daardoor verder in de neusholte terechtkomen. Uiteindelijk kan de aar zelfs de hersenen bereiken. Het is daarom belangrijk dat de grasaar snel wordt verwijderd.

Uw dierenarts kan proberen de aar met een speciaal tangetje te pakken. Als dat niet lukt, kan het nodig zijn om uw huisdier onder narcose te brengen om de grasaar te verwijderen.

In het oor:

Een grasaar kan in het oor van uw huisdier terechtkomen en steeds dieper doordringen. Uw huisdier zal dan met zijn kop en oren schudden omdat het erg pijnlijk is. Hij kan ook zijn oren steeds tegen voorwerpen wrijven. Dieren met grote, hangende oren en veel haar lopen het grootste risico. Als de grasaar niet op tijd wordt verwijderd, kan deze steeds verder de gehoorgang ingaan en zelfs het trommelvlies doorboren.

Probeer niet zelf de grasaar uit het oor te verwijderen, maar raadpleeg een dierenarts. Deze zal proberen de grasaar met een speciale tang te verwijderen. In sommige gevallen is het nodig om uw huisdier onder verdoving te brengen om de grasaar te kunnen verwijderen.

In het oog:

Als een zaadje of weerhaakje van een grasaar in het oog terechtkomt, zal uw huisdier met zijn oog gaan knijpen en er mogelijk met zijn poot in wrijven. Het is belangrijk om in dat geval snel naar de dierenarts te gaan, omdat de grasaar het hoornvlies kan beschadigen. Oogbeschadigingen moeten snel worden behandeld, anders kan het oog uiteindelijk zelfs verloren gaan.

In de poot / in de huid:

Grasaren kunnen de huid binnendringen vanwege de scherpe weerhaakjes. Een veelvoorkomend probleem is dat grasaren tussen de tenen van een dier terechtkomen en vervolgens door de huid prikken. Ze kunnen ook op andere plaatsen in de vacht vast komen te zitten en uiteindelijk de huid doorboren.

Dieren kunnen gaan krabben of likken aan de plek waar de weerhaakjes van een grasaar het lichaam zijn binnengedrongen, omdat het daar irriteert en/of pijn doet. Een ingedrongen weerhaakje kan uiteindelijk leiden tot ontstekingen, al dan niet met een abces.

Als u een grasaar ziet op de vacht of tussen de tenen, kunt u proberen deze voorzichtig zelf te verwijderen. Let erop dat er geen weerhaakjes in de huid achterblijven. Als dat wel het geval is, pak dan de weerhaakjes zo dicht mogelijk bij de huid vast en trek ze voorzichtig uit. Lukt dit niet, ga dan naar de dierenarts om de weerhaakjes daar te laten verwijderen.

Voorkomen is beter dan genezen:

Probeer te voorkomen dat uw huisdier op velden met grasaren loopt. Controleer uw hond altijd na een wandeling en verwijder eventuele grasaren direct uit de vacht. Ziet u weerhaakjes die u niet kunt verwijderen? Of vertoont uw huisdier symptomen zoals niezen, schudden met de kop of mank lopen? Wacht dan niet af, maar neem direct contact op met een dierenarts. Door snel te handelen, kunnen de grasaren door de dierenarts vaak relatief eenvoudig worden verwijderd.

Oproep:

Ziet u ergens een plek waar nog grasaren staan en daar niet horen, stuur foto’s naar ons!

Laat uw mening achter over

Grasaren

Grasaren moeten op hondenvelden en uitlaatstroken grondig verwijderd worden door middel van maaien en opvegen; dus absoluut niet laten liggen.

Deze motie werd vorig jaar door de Raad unaniem aangenomen.

Lees het hele verhaal terug op bladzijde 13:
De Loop – Week 24 – 16-06-2022

Download de  motie hier:
Motie Grasaren Verwijderen

0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x