De geheimen omtrent PFAS

Dit artikel is geschreven met behulp van Jan de Kloe, wiens leven drastisch veranderde na intensieve blootstelling aan PFAS.

Onlangs kwamen we een aantal artikelen tegen betreft PFAS, een toxisch stofje dat veel gebruikt word in alledaagse producten. Deze stoffen zijn extreem hardnekkig weg te krijgen, terwijl ze voor mens en dier hoogstens giftig zijn. Deze stoffen, waar meer dan 4000 soorten van zijn, kunnen bijvoorbeeld je hormoonhuishouding ontregelen. Zo toonde Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism eerder al aan dat ze bij mannen kunnen leiden tot verminderde zaadproductie en dus verminderde vruchtbaarheid.

Martijn Rieter

''PFAS-situatie is wel reden tot paniek!''

Ook Martijn Rieter schreef hier op de Weblog van Helmond in 2021 al over: PFAS-situatie is wel reden tot paniek! Waarin hij stelde:

‘’Als je de gezondheid van onze Helmonders serieus neemt maak je prioriteit van dit dossier. Iets wat Maas in 2018 wel beloofde aan de Helmonders. Ze riep samen met D66-collega Van den Waardenburg het toenmalige college op om onmiddellijke actie te nemen. Eenmaal op het pluche zijn ze beiden vergeten deze belofte waar te maken.’’

Vele soorten zijn namelijk ook kankerverwekkend. Ze veroorzaken tal van gezondheidsproblemen, waaronder teelbal kanker, schildklieraandoeningen, verhoogd cholesterolgehalte en astma. Allemaal problemen waar de moderne samenleving toevallig steeds meer mee kampt. Neem bijvoorbeeld het feit dat de helft (!) van de volwassen Nederlanders kampt met overgewicht. In deze studie zien we terug dat PFAS je metabolisme overhoop kan gooien en ervoor zorgt dat je minder goed afvalt.

Geen stofjes waar je licht mee om moet gaan dus, vooral niet als je weet dat er honderden kilo’s in het grondwater terecht is gekomen in Helmond. Vooral in de Rijpelberg is de verspreiding het grootst. Het baart ons grote zorgen dat dit heeft kunnen gebeuren met deze stoffen.

Jan de Kloe

''Mijn leven werd een hel en dat is niet eens het ergste, mijn vrouw en drie kinderen hebben hier ook verschrikkelijk onder geleden. Zij hebben hier niet om gevraagd.''

Wij spraken een oud-medewerker van Custom Powders Jan de Kloe, wiens leven compleet veranderde na intensieve blootstelling aan PFAS:

‘’Het was in de jaren 2000 al dat de Arbeidsinspectie er rondliep en op dit soort zaken moest controleren, het bedrijf is toen ook een aantal dagen dicht geweest onder last van de arbodienst. Toch zijn er vanuit de Gemeente geen vervolgstappen getroffen terwijl duidelijk was dat hier PFAS in het teflon gebruikt werd.’’

Wij vragen ons dan ook af waarom het 17 jaar heeft moeten duren voordat hier pas actie op ondernomen is. Sterker nog, in de jaren ‘70 waren de gezondheidseffecten van PFAS al bekend. In een artikel van prof. Grand Jean leest u dan ook dat er in die tijd verschillende rapporten van de ‘Internationale Onderzoek en Ontwikkeling Coöperatie’  – opgesteld voor 3M die destijds veel met PFAS werkte – naar buiten kwamen. Deze onderzoeken zijn destijds stopgezet doordat er alsmaar apen – die PFOS toegediend kregen – bleven sterven. Ook werden deze chemicaliën gevonden in het bloed van productiemedewerkers van 3M en al in 1981 werd vastgesteld dat deze ook overgedragen worden op baby’s (er werd PFAS in navelstrengbloed gevonden). Ondanks deze bevindingen werd de informatie pas 20 jaar later vrijgegeven.

Het publiek, met name de inwoners van Helmond, hebben het recht om dit te weten. Hieronder volgen de vele vragen die wij hebben voor de Gemeente Helmond. Deel dit bericht met zoveel mogelijk anderen.

In 2017 heeft de Gemeente onderzoek ingesteld naar de bron van o.a PFOA/GenX vervuiling in Helmond. De Bron bleek Custom Powders BV aan de Grasbeemd 10 te Helmond te zijn.

 • Waarom is er in het jaar 2000 geen onderzoek ingesteld toen er melding is gemaakt door een werknemer van Custom Powders – bij de Gemeente én bij de Arbeidsinspectie – van de misstanden bij Custom Powders terwijl toen al bekent was ze teflon verwerkte?
 • De arbeidsinspectie heeft de klachten gegrond verklaard en het bedrijf is enkele dagen dicht geweest op last van de Arbeidsinspectie, toch zijn er vanuit de Gemeente geen vervolgstappen tegen Custom Powders getroffen waardoor de vervuiling 17 jaar lang plaats heeft kunnen vinden. Hoe staat de Gemeente hierin?

Volgens advocaten kantoor van Kampen is het college niet bevoegd interventiewaardes op te nemen in beleidsregels PFOA, dit is wel gebeurd waardoor de interventiewaardes die het college heeft opgesteld in strijd zijn met de Wet Bodem Bescherming en Circulaire.

 • Kan het college uitleggen hoe dit kan en of dit juist is?

Het onderzoeksopzet is dezelfde als bij Chemours in Dordrecht en is dus niet gericht op de Helmondse vervuiling. Hier zijn namelijk ook andere grondstoffen gebruikt. Met andere woorden, de kans is aannemelijk dat hier meer schadelijke stoffen in de grond zitten dan nu is aangetoond.

 • Klopt het dat de Gemeente Helmond hetzelfde onderzoeksopzet heeft gebruikt als dat men in Dordrecht (Chemours) heeft gebruikt inzake PFAS verontreiniging?
 • De door het College ten grondslag gelegde onderzoeken  voldoen niet aan de wet en regelgeving, en deze zijn onzorgvuldig gemotiveerd. Klopt dit?

Het RIVM zegt in haar rapport dat alle Nederlanders al een te hoog gehalte PFOA in hun lichaam hebben, hier in Helmond komt de extra vervuiling er nog boven op, dus de PFOA uit Berkendonk, de moestuin, de lucht, het grondwater, het drinkwater en de voeding zullen blijven accumuleren.

 • Hoe kan men zeggen dat het veilig is om in Berkendonk te zwemmen en uit de moestuin te eten omdat metingen ”onder de veilige norm vallen” als er bekend is dat PFOA opstapelen in het lichaam?
 • Zijn de waardes dan nog steeds onder de norm die in Nederland geldt?

In de uitkomst van de verkennende bodemonderzoeken is te zien dat er verhoogde concentraties Aldrin is gevonden. Aldrin is al sinds 2004 een verboden middel.

 • Hoe kan dit op die locatie gevonden zijn als dit middel al sinds 2004 is verboden?
 • Waarom is er geen vervolg onderzoek ingesteld naar o.a. de gevolgen van dit middel in de bodem?
 • Dient men niet te wachten met stemmen over een bestemmingsplan totdat er degelijk onderzoek is gedaan?

De Gemeente wil plots gaan saneren nu. Een manier om het bewijsmateriaal te laten verdwijnen? Wat Helder Helmond betreft dienen we deze grond verder te onderzoeken, en niet alleen de op Dordrecht gebaseerde onderzoeken, zodat we exact weten wat hier gaande is.

 • Hoe kon het zijn dat de Gemeente saneringsplannen had gemaakt voor het saneren van de grond bij de moestuinen terwijl bij de Raad van State nog een zaak loopt over de sanering van het bedrijventerrein rondom Custom Powders?

Daarin wordt beweerd dat de beleidsregels van de Gemeente Helmond geen wettelijke grondslag hebben.

Een bodemonderzoekstraject bestaat uit de stappen: vooronderzoek, verkennend onderzoek en nader onderzoek, dit staat vast in de “Nederlandse Technische Afspraak” (NTA 5755) die sinds 2010 is vastgelegd.

 • Er is in Helmond geen nader onderzoek verricht conform de “Nederlandse Technische Afspraak” (NTA 5755) voor het uitvoeren van nader onderzoek. Onderzoek naar de aard en omvang van de bodemverontreiniging. Klopt dit en waarom is dit niet gedaan?

Lees hier meer over de Helsinki Akkoorden.

 • Waarom heeft de gemeente de bepalingen van de Helsinki akkoorden niet opgevolgd toen de melding van de misstanden bij Custom Powders gegrond zijn verklaard in 2000?

TOT SLOT

Aangezien veel inwoners thuis in hun tuin zelf groenten/kruiden en fruit kweken en opeten en er ook pleziervissers zijn die zelf vis vangen en opeten, vragen wij ons ook af waarom worden enkel moestuin huurders schriftelijk geïnformeerd worden over de PFAS vervuiling, en niet alle inwoners van Helmond.

Wat ons betreft moet het probleem ook verder uitgezocht worden. We lezen terug dat er rondom Custom Powders, in bijvoorbeeld rioleringen, verhoogde waardes gemeten worden bij o.a. zware regenval en poetswerkzaamheden. Deze riolering zien we dan ook het liefst afgebakend en ingedamd, op z’n minst moet er een nieuwe beoordeling komen.

Als u verder wil meepraten betreft dit onderwerp, dan kunt u hieronder reageren.

Steun onze beweging!

Steun ons werk voor Helmond. U krijgt inspraak bij het kiezen van bestuur en kandidaat raadsleden, bent welkom bij de maandelijkse fractievergadering en nog vele andere voordelen! Lees hieronder welke!

Lid worden


____________

overige bronnen;

https://www.deweblogvanhelmond.nl/amp/qa/maas-genx-zeer-zorgwekkend-zacht-gezegd/
https://www.helmond.nl/documentenpfas
https://www.ehn.org/hidden-studies-from-decades-ago-could-have-curbed-pfas-problem
https://www.ehn.org/amp/pfas-water-toxic-health-problems-2534555939
https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1002502

Abonneer
Laat het weten als er
5 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

5
0
Zou graag je gedachten willen weten, s.v.p. laat een reactie achter.x