Hoogspanningslijnen in Brandevoort – Onder de grond of niet?

Stem onderaan de pagina mee:

Een beeld van de spanningsmasten in Brandevoort © Willem Boetzkes

Onlangs verscheen er een artikel van Louis van der Werff in het ED over Hoogspanningslijnen in Brandevoort. 

Mening | Kabels onder de grond in Helmond zonde van het geld; geen bewijs gevaar magnetisme hoogspanningskabels | Opinie | ed.nl

Een van de doelen van dit artikel was de mensen informeren over hoe moeilijk het is voor raadsleden om besluiten te nemen, en dat veel van hen zich onvoldoende verdiepen in de materie en vervolgens met verkeerde argumenten besluiten nemen. Zo stelde hij: ,,Er is een ‘correlatie’ tussen het aantal kinderen met leukemie en wonen bij hoogspanningsleidingen, maar er is geen causaal verband bewezen. Wat is het verschil? Veel raadsleden weten dit niet. Voorbeeld: er is een correlatie tussen het aantal verkochte kinderijsjes en verdronken kinderen, als de een toeneemt doet de ander dat ook en andersom. Maar er is totaal geen (causaal) verband tussen die twee te bewijzen.

Helder Helmond kent wél de inhoud
In het artikel legt Louis een aantal belangrijke zaken uit:

  • Magnetisme is geen straling zoals warmte, maar een veld.
  • Alleen 150Kv lijnen mogen de grond in, dus de zwaardere 350Kv lijnen moeten alsnog boven de grond blijven.
  • De dichtsbijstaande huizen liggen dus na het onder de grond leggen, nog steeds onder een magnetisch veld van meer als 0,4 microtesla.
  • Helmond is een van de smerigste steden van Nederland en daarvoor kan het geld beter naar onze milieuproblemen.

Helder Helmond stemde dan ook tégen het voorstel. 

,,Ik vind het gek dat een groep met zeer weinig feitenkennis over zoveel geld mag beslissen. Wij vinden dat je veel beter het geld anders kunt besteden aan andere milieuproblemen en meer levens kunt redden.”

Natuurlijk wil Helder Helmond samen met de inwoners werken aan een Helmond, waar het voor iedereen fijn is om te wonen, werken en leven. Vandaar dat wij hier hebben besloten om te laten zien dat de ruim 3 miljoen euro beter naar een schoner en leefbaarder Helmond kan gaan. Natuurlijk vormen openheid en transparantie belangrijke uitgangspunten voor ons, en om het vertrouwen te krijgen, zullen we eerst vertrouwen moeten geven. Vandaar dat Helder Helmond ook altijd naar uw mening vraagt.

Stem hieronder mee op deze stelling en laat ons weten wat u van de Hoogspanningslijnen in Brandevoort vind.

Hoogspanningslijnen in Brandevoort wel of niet onder de grond?
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x