Vluchtelingen Helmond

11-oktober raadsvergadering (begroting 2023)
TERUGBLIK: 11-Oktober - Rieter roept Burgemeester ter verantwoording!

Bekijk de video hierboven waarin Martijn Rieter de Burgemeester ter verantwoording roept betreft de vluchtelingencrisis. Voor wie het nog niet had meegekregen het Tai-Chigebouw in Helmond bood namelijk nog een keer noodopvang aan vluchtelingen, dit terwijl onze Burgemeester duidelijk had beloofd om dit maar éénmalig te doen, en zonder verlenging. ,,De einddatum ligt contractueel vast. Verlengen gaan we niet doen. Afspraak is afspraak’’ waren haar woorden. 

‘’Ik ben uw Burgemeester en wil graag betrouwbaar zijn.’’ Aldus Blanksma tijdens de informatiebijeenkomst eind januari. Meteen al stelde omwonenden vragen over de einddatum en de intenties van het COA (Centraal orgaan voor opvang asielzoekers) voor langer verblijf zegt Martijn Rieter.

Ook over de veiligheid en het aantal vluchtelingen waren zorgen. Begin februari hield Helder Helmond een buurtcafé en ook daar werden vergelijkbare zorgen geuit.

,,Over de veiligheid en het aantal vluchtelingen waren zorgen...”
Beloftes

Maar ondanks de beloftes van de Burgemeester kwam deze groep op 26 oktober toch weer naar Helmond. Wat Helder Helmond nog het meeste stoort is dat de buurt de beslissing om deze noodopvang te bieden als een voldongen feit kreeg te horen, zonder woord over deze beloftes.. We hebben liever dat er een voorbeeld genomen wordt aan Burgemeester van Veen van Gemert-Bakel. Daar kwam het COA ook om de hoek kijken voor een opvang van vluchtelingen. Van Veen gaat eerst met de omgeving en gemeenteraad in gesprek om vervolgens zijn beleid daarop aan te passen. In Helmond wordt er niet over gesproken en wordt dit alleen tijdens een besloten gemeenteraadsvergadering medegedeeld.

Reacties op de Weblog van Helmond. Discussieer mee
0
Toekomst
In de toekomst zal het er misschien wel heel anders aan toe gaan, politiek Den Haag wil namelijk gemeenten verplichten om statushouders op te vangen als zij dit zelf niet doen. De de lokale partijen wordt dan niets gevraagd! 
 
Nu lijkt er een nieuw wetsvoorstel te zijn en dat is dat elke Gemeente per plek 2.500 euro krijgt. Als dit niet genoeg plekken oplevert, kan de staatssecretaris gemeenten alsnog dwingen opvang te creëren.

Helder Helmond ziet nog grote tekorten aan betaalbare woningen in Helmond én de gemeente heeft al meer mensen opgevangen dan de gegeven taakstelling. 


Lees meer over de nieuwe wet in het ED:
Bonusgeld asielzoekers | Helmond | ed.nl

Laat een reactie achter!
Abonneer
Laat het weten als er
1 Reactie
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

Steun onze beweging!

Steun ons werk voor Helmond. U krijgt inspraak bij het kiezen van bestuur en kandidaat raadsleden, bent welkom bij de maandelijkse fractievergadering en nog vele andere voordelen! Lees hieronder welke!

Lid worden

1
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x