Update en filmpje: pand ameidestraat

Helder Helmond heeft afgelopen dinsdag tijdens de raadsvergadering nog aandacht gevraagd voor het pand in de Ameidestraat. De wethouder heeft beloofd dat er een brief vanuit het college en raad wordt verstuurd. Zie hieronder onze bijdrage in de raad.

AP.3.Ingekomen stukken etc.
Voorzitter.
Van brief 04 van Erfgoedvereniging Bond Heemschut mbt ‘sloop pand Ameidestraat 3’ wordt voorgesteld deze  voor kennis geving aan te nemen. Maar in deze brief wordt toch nadrukkelijk bezwaar aangetekend tegen de verleende sloopvergunning en aangedrongen op heroverweging van het besluit. Dat vraagt volgens Helder Helmond om een reactie! Wij vinden dan ook dat er een brief moet worden geschreven aan de Bond Heemschut, een zeer respectabele landelijke erfgoedorganisatie. Overigens heeft inmiddels WEL uitgevoerd historisch onderzoek uitgewezen dat de gevel WEL van groot belang is! Immers is deze al gebouwd circa 1890, daarmee meer dan 125 jaar oud, en met vooropgezette bedoeling in een voor helmond unieke Barok-stijl van de zeer gewaardeerde Helmondse architect Lambert de Vries van wiens hand ook het grootste deel van de Oranjebuurt, Julianalaan en omgeving tot en met omgeving Mauritslaan is.

4 thoughts on “Update en filmpje: pand ameidestraat

 1. De in Someren geboren en vanaf 1906 in Helmond wonende Architect Lambert de Vries (1875-1939) begint in een bouwonderneming met zijn oudere broer Gerard (1866-1953).

  De bouwonderneming van beide broers heeft in een voor hen kenmerkende (sierlijke symmetrische) stijl, vele belangrijke gebouwen opgeleverd in Helmond waarvan een aantal helaas al weer gesloopt is. Toch is hun erfenis nog duidelijk aanwezig, met name aan de Mierloseweg en de Kromme Steenweg, maar ook rondom de Sint Jozefkerk in de Binnenstad van Helmond. De meeste van deze gebouwen staan dan ook op de gemeentelijke monumentenlijst.

  Een kleine opsomming (de lijst is zeker niet compleet):
  – 1906 – Drie sierlijke herenhuizen met trapgevel en torentjes aan de Kromme Steenweg 13-17
  – 1907 – Villa in Chaletstijl aan de Kromme Steenweg 19
  – 1914 – Mariaschool aan de Kromme Steenweg – nu onderdeel van het Speelhuis
  – 1924 – Jozefgaarde aan de Prins Karelstraat hoek Bunzingstraat (nu Hamsterstraat) – nu de Uilenburcht
  – 1925 – Tweede bouwfase (incl. 3 kapelletjes, entree en toren) Mariakerk – nu theater het Speelhuis.
  – 1925 – Pastorie Sint Jozefkerk aan de Bakelsedijk
  – 1925 – Toren van de Sint-Jozefkerk aan de Tolpost
  – 1926 – Klooster Sint Jozefgaarde aan de prins Karelstraat (langs de kerk)
  – 1926 – Carolus Boromeus College aan de Mierloseweg
  – 1927 – Kantoor EDAH aan de Kanaaldijk N.O. 8
  – 1927 – Jozefschool aan de Pastoor van Leeuwenstraat – nu het Baken en het Heemhuis
  – 1930 – ’t Patronaat bij de Mierloseweg
  – 1918-1939 – Arbeiderswoningen woningbouwvereniging de Hoop in de Binnenstad van Helmond en vele woningen in de Oranjebuurt.
  – 1930 – Poortgebouw Dasstraat (ingang achterzijde Kerkhof Molenstraat)
  – 1930 – Poortgebouw Eekhoornstraat (in lijn met de Sint Jozefkerk)
  Buiten Helmond:
  – 1911 – Villa te Culemborg (in dezelfde stijl als aan de Kromme Steenweg 19)
  – 1930 – Kasteel Asten Heusden, herbouw (door zoon Hugo de Vries?)
  – Verder diverse kerken waaronder die van Maarheeze en Vlokhoven (bij Eindhoven).

  Ze verbouwen ergens tussen 1898 en 1910 het pand aan de Ameidestraat 3 (nu 1). In het ontwerp van de gevel is duidelijk de bouwstijl van Lambert de Vries te herkennen; .
  Helaas is deze gevel nooit op de gemeentelijke monumentenlijst terecht gekomen.

 2. Ik heb begrepen dat deze sloper uit Heerden veel ervaring en deskundigheid heeft met betrekking tot het gecontroleerd afbreken en herbouwen van oude gevels. Jammer dat hier nu geen gebruik van gemaakt wordt. De stenen en ornamenten zullen nu waarschijnlijk hun weg gaan vinden naar restauratieprojecten elders in Nederland. De 4 gevelstenen behoren thuis in ons gemeentemuseum, met vertelling (woord en beeld) van het verhaal van dit pand. Blijft er tenminste nog iets behouden.

 3. Er vind ook geen archeologisch (bodem-) onderzoek plaats heb ik vernomen. Ondanks de mogelijkheid dat dit de lokatie van de oude Meypoort is geweest. Bron; stadshistoricus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *