POLL: Vuurwerkverbod of toch niet!?

Stem onderaan de pagina mee:

Helmond staat voor een moeilijke keuze: een permanent vuurwerkverbod invoeren of het gereguleerd toe staan. Om het handhaven van vuurwerkoverlast te vergemakkelijken, zijn er vuurwerkvrije zones ingesteld bij verzorgingstehuizen en dierenparken. Uit cijfers is gebleken dat het aandeel ongevallen door zwaar illegaal vuurwerk hoger is geworden dan voorgaande jaren. De gemeente Helmond wil mogelijk volgend jaar een totaal verbod, maar is dat wel zo’n goed idee?

Volgens de politie heeft een verbod tot gevolg dat er meer illegale handel in vuurwerk is. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, het zorgt ervoor dat mensen zich niet aan de regels houden en gevaarlijk vuurwerk aanschaffen, wat kan leiden tot ernstige ongelukken. Zoals te zien is in ons verkiezingsprogramma zijn wij daarom niet voor een totaal verbod maar wél voor vuurwerkvrije zones, waar nu ook in Helmond op ingezet wordt; in de stad, rond plekken waar ouderen wonen en bij dierenparkjes.

Daarnaast is vuurwerk natuurlijk een belangrijk onderdeel van de Nederlandse – en dus Helmondse – cultuur. Veel mensen zien het afsteken van vuurwerk als een traditie die al generaties lang wordt doorgegeven. Door het verbieden van vuurwerk treed er een verlies van deze traditie op, met als gevolg veel ergernis bij de mensen die normaal gesproken (wél netjes) gebruik maken van legaal vuurwerk.

Binnen Helder Helmond vinden wij het vervelend dat er veel overlast is door vuurwerk en zien daarom liever strengere handhaving. Zoals Martijn Rieter in zijn column van 22 november 2021 schreef:

,,Al jaren wordt in Helmond aangetoond hoe moeilijk het is om bij vuurwerkoverlast te gaan handhaven. Je kan wel een verbod invoeren, maar wat is dat waard als je het nauwelijks kan handhaven? Door het invoeren van vuurwerkvrije zones bij verzorgingstehuizen en dierenparken is het gemakkelijker te handhaven.”

 


Lees meer over het vuurwerkverbod in het ED:
Vuurwerkverbod | Helmond | ed.nl

Om te weten welke mening mensen hebben over deze kwestie en om de redenen te begrijpen waarom mensen voor of tegen een vuurwerkverbod zijn, hebben wij weer een poll voor u! Stem nu mee, de poll wordt gesloten op 31-dec-’22.

Moet er een algeheel vuurwerkverbod komen in Helmond?
Laat ook een reactie achter!
Abonneer
Laat het weten als er
7 Reacties
Nieuwste
Oudste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties

7
0
Zou graag je gedachten willen weten, laat een reactie achter.x